Због мраза углавном страдали цвјетови ближи земљи

05.04.2022. 11:25
0
ИЗВОР: Srna

Све воћарске културе, осим можда јабуке, биле су угрожене због мраза током протекла два дана у Републици Српској и углавном су страдали отворени цвјетови ближи земљи, изјавио је данас Срни руководилац Одсјека за агрометереологију у Републичком хидрометереолошком заводу Дејан Супић.

Супић је рекао да се за сада не виде значајнија оштећења цвјетова шљива и крушака, те да ће се за дан два знати колике су штете због мраза.

Он је навео да је мраз јуче био од минус девет у планинским предјелима, а у нижим од минус пет степени Целзијусових, те да је био нешто слабијег интензитета јутрос.

- Важно је да не буде још оваквих појава мраза. За сада, према нашим прогностичким моделима, не очекује се појава јутарњих мразева у нижим предјелима, док је могућа у вишим планинским предјелима - рекао је Супић.

Према његовим рјечима, у наредним данима се очекује углавном сунчано вријеме уз пораст јутарње и дневне температуре ваздуха.

Супић је рекао да ће у суботу увече, 9. априла, доћи до наоблачења прво у западним предјелима Српске, а касније и у осталим крајевима, што ће условити кишу наредног дана са јачим падавинама у западном дијелу Српске.

Из Савјетодавне службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске речено је Срни да ће данас кренути на терен ради обављања првих процјена штете на воћу.

Коментари 0
Повезане вијести
"Мраз": Одлука о технолошком вишку тешка, али једино могућа "Мраз": Одлука о технолошком вишку тешка, али једино могућа
Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре
Временске прилике успораваће пољопривредне радове Временске прилике успораваће пољопривредне радове
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    13h 17m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 32m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 23m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 50m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 42m
    0