Због поскупљења многи грађани Српске море овог љета замијенили монтажним базенима

27.07.2022. 11:11
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

С обзиром на велика поскупљења, многи грађани Српске не могу себи да приуште одмор на мору, те спас од врућина проналазе у хладовини својих дворишта, у које постављају монтажне базене, а то потврђују и у тржним центрима, гдје истичу да су им залихе при крају.

Трговци кажу да су цијене базена у односу на прошлу годину скочиле за око 30 одсто, али да то није утицало на потражњу, јер сваке године у топлим данима наступа права помама за овом врстом робе.

У “Центруму” су за Глас Српске потврдили да за базенима влада велика потражња, те нагласили да се они траже више него ранијих година.

– Потражња је велика, залихе су при крају, а продају се једнако добро и мањи и велики базени – рекли су у “Центруму”.

Код њих је, како кажу, актуелна акцијска понуда у којој имају попусте на велике базене, па тако онај најскупљи са највећим димензијама кошта 3.199 КМ.

– Све се више људи одлучује за куповину већих базена и њихових инсталација у дворишту, али ипак се највише продају базени средње вриједности, у износу од 700 до 800 КМ – рекли су у “Центруму”.

Руке задовољно трљају и у ФИС, гдје су казали да сваке године влада помама за базенима.

– Од 15. јула је кренуо сезонски попуст и увијек се у том периоду распродају базени, али и све што је на акцији – нагласисли су у ФИС, додајући да највећи базен од девет метара кошта нешто мало више од 3.000 КМ, а сада му је цијена снижена на око 2.700 КМ. Подједнако се траже, кажу, и дјечји базени, само њих мањка на стању.

– Највише се продају базени од три метра, који коштају око 200 марака и они нешто мало већи од 4,5 метара – рекли су у ФИС.

У “Верну” кажу да сваке године биљеже пораст потражње за базенима. Објаснили су да, без обзира на то што су цијене ове године отишле горе за око 30 одсто, грађани ипак купују монтажне базене.

– Лакше се одлучују за јефтиније варијанте и мање базене када су велике врућине, а за оне велике од пет до десет метара одлучују се у свим мјесецима, јер је то ипак инвестиција која је мало скупља, па се раније припреме – објаснили су у “Верну”.

У удружењима за заштиту потрошача кажу да је куповина базена дугорочна инвестиција у којој купци могу да уживају током цијелог љета, јер је за многе одлазак на море постао мисаона именица.

– Људи купују базене најчешће због дјеце, али је ово показатељ и да многи не могу да оду на море. Већина породица нема довољно новца да породично оде на неки од градских базена, због чега се одлучују за пластичне базене који су релативно јефтини и трајни – рекли су у Удружењу за заштиту потрошача “ТоПееР” из Добоја.

Повећана куповина базена, како кажу, није ништа друго до одраз економског стања.

Бањалучанка Јелена Станић каже да је одлучила ове године да остане код куће и за новац који би издвојила за љетовање купиће базен.

– Купићу велики базен и поставити у двориште, тако ћу моћи умјесто пет дана на мору уживати током цијелог љета, али и наредних сезона – нагласила је Станићева.

Херцеговина

Извршна директорица Удружење грађана “Оаза” Требиње Недељка Нешка Илић каже да Херцеговцима море није далеко, али због поскупљења горива и великих гужви на границама, грађани се неријетко одлучују да инвестирају у базене.

– Грађани базене најчешће купују због мале дјеце,те их стављају испред куће, како би се могли расхладити у миру свог дворишта – рекла је Илићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор
Шта треба да садржи путна апотека Шта треба да садржи путна апотека
Базен „Делфин“ у Касиндолу – савршено мјесто за спас од врућине Базен „Делфин“ у Касиндолу – савршено мјесто за спас од врућине
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 52m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 8m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 24m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 46m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 34m
    0