Због ситуације на КиМ: Србија предала захтјев за сазивање ванредне сједнице Савјета безбједности УН

05.02.2024. 18:18
1
ИЗВОР: Танјуг

Амбасадор Србије при Мисији УН Немања Стевановић предао је данас у 16 часова по српском времену, односно у 10 часова по источноамеричком времену захтјев Републике Србије за сазивање ванредне сједнице Савјета безбједности УН због ситуације на Косову и Метохији.

Захтјев је предат у Мисији Гвајане и то политичком савјетнику у мисији ове државе, која је председавајући СБ УН.

У захтјеву, поред осталог се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије и у вези са Косовом и Метохијом, која је у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН (1999) 1244, и која је такве природе да захтијева одржавање посебне сједнице Савјета безбједности.

У захтјеву се наводи да је тај захтјев у складу са чланом 35 Повеље Уједињених нација и чланом 3 Привременог пословника Савјета безбједности УН.

У документу се каже и да је на тој територији, која се у складу са Повељом УН, другим правилима међународног права и Резолуцијом Савјета безбједности УН (1244) налази у саставу Републике Србије, а на којој је успостављена међународна управа Уједињених нација, у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намјерно подвргавају неподношљивим животним условима.

– Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мјера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току – наводи се у документу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mladen 06.02.2024. 06:02
    Taman Dobar povod da mister parizer ode na pink tv i kaze : Imamo sjajnu vjest za gradjane Srbije…!
    Jao , u.race se siptari na Kosovu od vasih rezolucija.
    Bitange.
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 8m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 6m
    14
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    12h 32m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    10h 47m
    13
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    12h 26m
    0