Збраја се штета у Љубињу и Билећи, опасност од одрона у Херцеговини

23.04.2022. 19:28
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Материјална штета, настала након снажног земљотреса чији је епицентар био у Херцеговини, и даље се збраја.

Командир љубињских ватрогасаца Миодраг Илић је рекао да је у земљотресу у Љубињу оштећено више од 30 објеката и да су двије породице привремено исељене из стамбених објеката, за које сматра да се неће моћи вратити у њих.

Илић наводи да у љубињским селима има неколико оштећених кућа, чатрња и других објеката, као и да стално пристижу нове пријаве о штети.

Ватрогасци и припадници Цивилне заштите од јутрос, како каже, рашчићавају терен.

- Уклањамо оно што видимо, што угрожава безбједност становништва - оџаке, цигле, зидове што су попадали и слично - рекао је Илић, додавши да 

Један од станара зграде у Љубињу која је постала неусловна и опасна за живот, Марко Лугоња, каже  да је синоћ било престрашно и ту гдје је боравио више није могуће становати.

- Ваљда ћу успјети ући да покупим ствари, јер немам ништа изашао сам овако у фармеркама и јакни и нисам се више враћао. Спавао сам код рођака - прича за Н1 Лугоња.

Зграда је и прије земљотреса дотрајала па је то синоћ, како је навео Лугоња, изгледало као да се она руши.

-  Чуо сам напољу да пада, нисам смио да истрчим да ме не удари и онда сам на крају видио да је стало и истрчао сам. Страшно је било - присјећа се Лугоња.

Од свих станара само је он био у згради у тренутку потреса, рекао је на крају Љугоња. 

У Билећи, гдје се осјетило снажно подрхтавање тла, није било повријеђених у земљотресу, а надлежнима је пријављена мања материјална штета и пукотине на зидовима појединих објеката, речено је данас у општинском Штабу за ванредне ситуације.

Испуцалих зидова, како су навели, има и на згради општине Билећа, Народне библиотеке и на појединим стамбеним зградама, као и на кућама у селима Фатница, Шобадине и Лађевићи.

Оштећен је и споменик у Равногорском парку.

У складу са поднесеним захтјевима за оштећења формирана је и стручна комисија која ће излазити на терен да утврди штету, истакли су у Штабу.

У Мостару, према информацијама дежурних у полицијским, ватрогасним и хитним службама на подручју, као и у Оперативном центру цивилне заштите данас до 14:00 сати није било пријава грађана или правних лица о насталим штетама или посљедицама синоћњег земљотреса.

Услијед потреса на територију Чапљине наступила је велика материјална штета на зградама и обитељским објектима. Тренутно се раде санације кровишта на Основној школи, три стамбене зграде и завршено је рушење димњака и поправак цријепа на отприлике тридесет кућа.

Најтежа ситуација је на подрјучју општине Столац гдје је до сада је пријављено педесет објеката за нужну санацију кровишта. Пријављене су штете у становима и носивим зидовима појединих зграда. 

Током јутра запримљено је 20 пријава оштећења стамбених објеката односно породичних кућа. Ради се о напукнућу зидова и пробијању камених громада на зидовима кућа.

Иначе у овој општини се десила највећа трагедија у којој је погинула 27-годишњакиња након што је на кућу пао комад стијене.

Упозорење на одроне, посебно у Херцеговини послије земљотреса

Ауто-мото савез Републике Српске упозорио је возаче на учестале одроне, посебно у Херцеговини након земљотреса.

На магистралном путу М17 већ је дошло до одрона.

Дио стијене завршио је на цести, па се савјетује опрез возачима који се крећу у овом правцу.

Иначе на већини путева саобраћај се одвија редовно, по мјестимично влажним коловозима.

Земљотрес јачине 5,8 степени по Рихтеру погодио је синоћ подручје Љубиња, а осјетио се у свим општинама источне Херцеговине, као и у региону.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    21h 42m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    12h 37m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    21h 48m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    14h 3m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    11h 26m
    0