Zbraja se šteta u Ljubinju i Bileći, opasnost od odrona u Hercegovini

23.04.2022. 19:28
0
IZVOR: glassrpske.com

Materijalna šteta, nastala nakon snažnog zemljotresa čiji je epicentar bio u Hercegovini, i dalje se zbraja.

Komandir ljubinjskih vatrogasaca Miodrag Ilić je rekao da je u zemljotresu u Ljubinju oštećeno više od 30 objekata i da su dvije porodice privremeno iseljene iz stambenih objekata, za koje smatra da se neće moći vratiti u njih.

Ilić navodi da u ljubinjskim selima ima nekoliko oštećenih kuća, čatrnja i drugih objekata, kao i da stalno pristižu nove prijave o šteti.

Vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite od jutros, kako kaže, raščićavaju teren.

- Uklanjamo ono što vidimo, što ugrožava bezbjednost stanovništva - odžake, cigle, zidove što su popadali i slično - rekao je Ilić, dodavši da 

Jedan od stanara zgrade u Ljubinju koja je postala neuslovna i opasna za život, Marko Lugonja, kaže  da je sinoć bilo prestrašno i tu gdje je boravio više nije moguće stanovati.

- Valjda ću uspjeti ući da pokupim stvari, jer nemam ništa izašao sam ovako u farmerkama i jakni i nisam se više vraćao. Spavao sam kod rođaka - priča za N1 Lugonja.

Zgrada je i prije zemljotresa dotrajala pa je to sinoć, kako je naveo Lugonja, izgledalo kao da se ona ruši.

-  Čuo sam napolju da pada, nisam smio da istrčim da me ne udari i onda sam na kraju vidio da je stalo i istrčao sam. Strašno je bilo - prisjeća se Lugonja.

Od svih stanara samo je on bio u zgradi u trenutku potresa, rekao je na kraju Ljugonja. 

U Bileći, gdje se osjetilo snažno podrhtavanje tla, nije bilo povrijeđenih u zemljotresu, a nadležnima je prijavljena manja materijalna šteta i pukotine na zidovima pojedinih objekata, rečeno je danas u opštinskom Štabu za vanredne situacije.

Ispucalih zidova, kako su naveli, ima i na zgradi opštine Bileća, Narodne biblioteke i na pojedinim stambenim zgradama, kao i na kućama u selima Fatnica, Šobadine i Lađevići.

Oštećen je i spomenik u Ravnogorskom parku.

U skladu sa podnesenim zahtjevima za oštećenja formirana je i stručna komisija koja će izlaziti na teren da utvrdi štetu, istakli su u Štabu.

U Mostaru, prema informacijama dežurnih u policijskim, vatrogasnim i hitnim službama na području, kao i u Operativnom centru civilne zaštite danas do 14:00 sati nije bilo prijava građana ili pravnih lica o nastalim štetama ili posljedicama sinoćnjeg zemljotresa.

Uslijed potresa na teritoriju Čapljine nastupila je velika materijalna šteta na zgradama i obiteljskim objektima. Trenutno se rade sanacije krovišta na Osnovnoj školi, tri stambene zgrade i završeno je rušenje dimnjaka i popravak crijepa na otprilike trideset kuća.

Najteža situacija je na podrjučju opštine Stolac gdje je do sada je prijavljeno pedeset objekata za nužnu sanaciju krovišta. Prijavljene su štete u stanovima i nosivim zidovima pojedinih zgrada. 

Tokom jutra zaprimljeno je 20 prijava oštećenja stambenih objekata odnosno porodičnih kuća. Radi se o napuknuću zidova i probijanju kamenih gromada na zidovima kuća.

Inače u ovoj opštini se desila najveća tragedija u kojoj je poginula 27-godišnjakinja nakon što je na kuću pao komad stijene.

Upozorenje na odrone, posebno u Hercegovini poslije zemljotresa

Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je vozače na učestale odrone, posebno u Hercegovini nakon zemljotresa.

Na magistralnom putu M17 već je došlo do odrona.

Dio stijene završio je na cesti, pa se savjetuje oprez vozačima koji se kreću u ovom pravcu.

Inače na većini puteva saobraćaj se odvija redovno, po mjestimično vlažnim kolovozima.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru pogodio je sinoć područje Ljubinja, a osjetio se u svim opštinama istočne Hercegovine, kao i u regionu.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO) Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
Prevoznici u stalnoj bitki za vozače Prevoznici u stalnoj bitki za vozače
Najčitanije
  • Motociklista sletio sa puta, preminuo na putu do bolnice
    22h 25m
    0
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    18h 43m
    7
  • Podnesen zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Džudo saveza Republike Srpske
    22h 20m
    1
  • Neven Tuševljak u humanitarnoj trci na stazi Svetog Vasilija
    20h 49m
    1
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    5h 36m
    0