"Здравица" осваја регион

31.08.2019. 10:29
0
ИЗВОР: СРНА

Траварица "Здравица", коју производи Фочак Бојан Матовић, а која садржи љековите траве убране на обронцима Националног парка "Сутјеска", све је траженији производ међу купцима широм региона. 

Фочански еликсир, који се припрема годину дана и заслађује природним медом, освојио је сребрну медаљу на недавном Фестивалу жестоких пића "Жестивал" у Ужицу. 

Бојанова тинктура од 37 љековитих трава нашла се међу више од стотину врста ракија из различитих крајева Србије, Црне Горе и БиХ и својим квалитетом другу годину узастопно освојила високе оцјене стручног жирија у категорији дестилерија. 

-Ове године била је јака конкуренција. Међу 132 узорка ракије, која су оцјењивали познати стручњаци, освојио сам сребрну медаљу. Ово ми много значи јер се широм региона препознаје квалитет фочанске„“Здравице“- каже Матовић. 

Он се прије пет година одважио да прави траварицу из велике љубави према природи и здравом начину спремања хране и напитака. 

У међувремену, расла је потражња, а тиме и производња ракије, па је од ове године домаћа радиност прерасла у Пољопривредну задругу "Матовић", која се бави производњом алкохолног и дестилованог пића. 

-Тренутни капацитет задруге је 1.000 литара годишње, а циљ нам је да догодине проширимо производњу на више хиљада литара. Купаца има са свих страна - и ван Српске и Србије. Много их је из иностранства. Највише је наших људи који тамо живе и који се увијек враћају да купе или наруче још- наводи Матовић. 

Он истиче да је "Здравица" одлична за имунитет и чишћење организма, а да посебно добро дејство има на дисајне и органе за варење, те да је због таквих љековитих својстава све траженија. 

Ових дана спрема се за нови производни процес. 

-Очекујем да ми стигне грожђе из Македоније, да се лагерује, а затим испече ракија. Траве и љековито биље су већ спремни, па идемо у нову производњу и сезону- поручује Матовић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 10m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 15m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 24m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 3m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 31m
    0