"Здравица" осваја регион

31.08.2019. 10:29
0
ИЗВОР: СРНА

Траварица "Здравица", коју производи Фочак Бојан Матовић, а која садржи љековите траве убране на обронцима Националног парка "Сутјеска", све је траженији производ међу купцима широм региона. 

Фочански еликсир, који се припрема годину дана и заслађује природним медом, освојио је сребрну медаљу на недавном Фестивалу жестоких пића "Жестивал" у Ужицу. 

Бојанова тинктура од 37 љековитих трава нашла се међу више од стотину врста ракија из различитих крајева Србије, Црне Горе и БиХ и својим квалитетом другу годину узастопно освојила високе оцјене стручног жирија у категорији дестилерија. 

-Ове године била је јака конкуренција. Међу 132 узорка ракије, која су оцјењивали познати стручњаци, освојио сам сребрну медаљу. Ово ми много значи јер се широм региона препознаје квалитет фочанске„“Здравице“- каже Матовић. 

Он се прије пет година одважио да прави траварицу из велике љубави према природи и здравом начину спремања хране и напитака. 

У међувремену, расла је потражња, а тиме и производња ракије, па је од ове године домаћа радиност прерасла у Пољопривредну задругу "Матовић", која се бави производњом алкохолног и дестилованог пића. 

-Тренутни капацитет задруге је 1.000 литара годишње, а циљ нам је да догодине проширимо производњу на више хиљада литара. Купаца има са свих страна - и ван Српске и Србије. Много их је из иностранства. Највише је наших људи који тамо живе и који се увијек враћају да купе или наруче још- наводи Матовић. 

Он истиче да је "Здравица" одлична за имунитет и чишћење организма, а да посебно добро дејство има на дисајне и органе за варење, те да је због таквих љековитих својстава све траженија. 

Ових дана спрема се за нови производни процес. 

-Очекујем да ми стигне грожђе из Македоније, да се лагерује, а затим испече ракија. Траве и љековито биље су већ спремни, па идемо у нову производњу и сезону- поручује Матовић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Изложба поводом 130 година "Фочанског сокола" (ФОТО) Изложба поводом 130 година "Фочанског сокола" (ФОТО)
СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање ПВиК „Изворa“ СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање ПВиК „Изворa“
„Хавери“ позивају на утакмицу за Магдалену Влашки „Хавери“ позивају на утакмицу за Магдалену Влашки
Најчитаније
 • Бачена бомба у двориште породичне куће у Сокоцу
  20h 17m
  3
 • Сокочанин аутом ударио двојицу суграђана
  20h 40m
  0
 • Београђани желе да оживе паљанско предузеће
  21h 30m
  6
 • Преминуо Синиша Драшковић
  14h 18m
  1
 • Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале
  21h 55m
  0