Здравствене установе без лијекова због опструкција Приштине

10.02.2024. 19:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Ситуација са набавком лијекова у здравственим установама на сјеверу Косова и Метохије, посебно за најтеже пацијенте, драматична је због опструкцији приштинских власти на административним прелазима, упозорио је шеф одсјека за дијагностику кардиоваскуларног одјељења Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Небојша Србљак.

Србљак је истакао да је проблем велики и да љекари са сјевера Косова и Метохије већ мјесецима не успијевају да га ријеше.

Он је навео да Министарство здравља Србије редовно шаље лијекове и медицински материјал према потребама српских здравствених установа, али они не стижу до одредишта јер се приштинска администрација позива на своје царинске прописе о увозу лијекова, иако се они заправо не увозе, већ само дистрибуирају у оквиру здравственог система Србије.

- Имали смо пре неколико месеци проблем набавке кисеоника за операционе сале, који је решен тек после писања у медијима и реакције међународне заједнице - рекао је Србљак.

Он је нагласио да косовска царина нема ниједан једини аргумент да спријечи лијекове да дођу до здравствених установа на сјеверу Косова и Метохије.

- Немамо контакт ни са једним добављачем лекова, већ их, као део система, добијамо од Министарства здравља Србије. У обавези смо да лечимо све пацијенте који припадају Републичком фонду здравственог осигурања, а међу њима има много Албанаца са српским документима који користе наше услуге. Покушали смо више пута да контактирамо приштинску администрацијом у вези са овим проблемом, али они се, једноставно, праве луди - рекао је Србљак.

Он је оцијенио да ова опструкција рада здравствених установа на Косову и Метохији који су у здравственом систему Србије, међу којима је Клиничко болнички центар Приштина са сједиштем у Грачаници, никако није случајна.

- То је нама, који овде живимо, сасвим јасно, али начин да се проблем реши мора да се пронађе, јер људи умиру - рекао је Србљак за "Јуроњуз".

Лијекова неопходних за болничко лијечење у Сјеверној Митровици има, али само у појединим приватним апотекама, док неки замјенски медикаменти постоје и у апотекама које држе Албанци.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 16m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 31m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 49m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 24m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 33m
    0