Зељковић: Свијетла тачка епидемије сваки опорављени пацијент

05.09.2020. 08:34
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Кретање епидемиолошке ситуације ће диктирати начин одвијања живота у будућности. Поштовање мјера остаје највећи изазов. Институт је усмјерен на заштиту становништва од вируса корона, али наша улога је да штитимо јавно здравље и у другим сегментима.

Поручио је ово Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, у разговору за "Независне" коментаришући епидемиолошку ситуацију у РС.

-Вријеме у којем живимо је озбиљно и захтијева да се и ми понашамо у складу с тим. Јесен нам доноси нове изазове у виду вируса грипа и других респираторних вируса- навео је Зељковић, упозоравајући на изазове који нам тек предстоје.

Институт за јавно здравство Републике Српске у борби против самог вируса корона укључен је много дуже од шест мјесеци. Прва сазнања о новом вирусу корона смо добили крајем 2019. године и од тада смо укључени у пуном капацитету са свим нашим ресурсима у мисији заштите здравља грађана РС. Рад цјелокупног здравственог система РС је на високом нивоу. Институт је показао да се може носити с највећим изазовима и да смо успјели да надзиремо епидемиолошку ситуацију у овом времену када је цијели свијет "заробљен" вирусом корона. Моје колеге су заједно с осталим здравственим радницима хероји данашњег времена.

Највећи изазов представља сам вирус, који је за све нас нов, о коме још не знамо многе чињенице и који има одређене различитости од других респираторних вируса. Велики је изазов поштовање мјера које је Институт предложио и које су обавезне да се поштују. Нажалост, неодговорност појединаца је често довела до погоршања епидемиолошке ситуације у појединим ситуацијама. Грађани морају размишљати и разумјети колика је одговорност сваког од нас у самој епидемиолошкој ситуацији. Наравно да је потребно одређено вријеме за привикавање на нове услове живота, али шест мјесеци је иза нас и нова нормалност је већ дио наших живота.

Свима нама најтеже пада када нечија борба с вирусом, односно с ковидом-19, заврши смртним исходом, јер сваки живот је драгоцјен. Вирус је присутан међу нама и сваки нови случај заразе је нови изазов те повлачи ново питање - шта је требало да урадимо боље? Увијек се нешто може боље урадити, али када је у питању цјелокупна заједница имате много фактора на које морате да мислите, а поједине ситуације је немогуће предвидјети.

Као што сам споменуо, најтеже је када нечија борба с вирусом корона заврши смртним исходом. Сматрам да су најсвјетлије тачке у ових шест мјесеци све оне особе које су се успјешно опоравиле од инфекције вирусом корона, као и сви здравствени радници који су својим трудом успјели да спасу животе. Институт и моје колеге су показали висок степен одговорности и спремности на изазов за који не постоји тренинг који вас може припремити за ситуацију у којој се налазимо. Желим да им захвалим на уложеном великом труду и жртви коју су поднијели у току ових шест мјесеци.

Јесен нам доноси нове изазове у виду вируса грипа и других респираторних вируса. Институт се активно припрема за наредни период и пратимо ситуацију у окружењу и свијету. Кретање епидемиолошке ситуације ће диктирати начин одвијања живота у будућности. Поштовање мјера остаје највећи изазов. Институт је усмјерен у заштити становништва од вируса корона, али наша улога је да штитимо јавно здравље и у другим сегментима. Апелујемо на грађане да поштују мјере превенције, буду свјесни своје одговорности као појединци и да воде бригу о свом здрављу. Вријеме у којем живимо је озбиљно и захтијева да се и ми понашамо у складу с тим. Институт као трећи стуб здравственог система стоји на располагању сваком грађанину Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 16m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 11m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 59m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    9h 5m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 33m
    0