Женама више стреса задају мужеви него дјеца

28.01.2020. 09:48
1
ИЗВОР: Srpska.info

Својим вољенима често знамо доста отежати живот, умјесто да им олакшамо, а то додатно нарушава односе у породици.

Удате жене су под стресом много више него оне које су слободне, преноси Bright Side. Оне свакако имају више извора стреса: посао, родитељство и брак. Жене које су под стресом чешће осјећају главобољу, умор и бијес. Родитељство је веома стресно, али изненађујуће је то што заправо мужеви женама задају више проблема него дјеца.

Према истраживањима, чак 46 одсто жена је рекло да им више стреса задају мужеви и да то нема никакве везе са преваром или насиљем.

Мужеви се понашају као велика дјеца

Чињеница је да се мушкарци понашају као дјеца све до своје 43. године. То се не заснива само на њиховим неозбиљним ставовима по неким питањима и на понашању, већ и на њиховом понашању према дјеци.

– Седмогодишњак ће увијек бити седмогодишњак, али тридесетпетогодишњак који се понаша као да има седам година задаје много више стреса, јер би требао знати мало више – рекла је једна жена током истраживања.

Очеви се, најчешће, забављају са својом дјецом. Као посљедицу тога имамо да се на очеве гледа као на пријатеље, друштво за одмор и учеснике у забавним идејама који допуштају све. Мајке се више баве питањима одгоја, дисциплине, здравља и образовања дјетета. Жене више прате дневне навике дјеце, дају им савјете и бране им многе “лудости”. Како се чини, маме су увијек “лоши полицајци”. То нарушава њихову везу са дјецом и може довести до конфликта између самих родитеља.

Рјешење:

Најбоље је држати се јединства. Ако један родитељ нешто забрани дјеци, требао би то забранити и други родитељ. Неопходно је да се родитељи слажу око забрана и дозвола које уводе дјеци.

Такође је веома важно и подијелити обавезе око бриге о дјеци током дана. Дијете не може ићи на пливање, изабрати витамине и договорити преглед код љекара на своју одговорност, али родитељи то могу учинити за њих. И то је тренутак када муж треба ускочити и помоћи својој жени. Тада се мајке могу престати фокусирати на грешке које њихова дјеца праве, престати све контролисати и понекад учествовати у играма које муж организује за дјецу.

Кућански послови које жена има постају превелики

Студија је показала да једна од пет мама каже да им мужеви не помажу довољно око свакодневних обавеза и да је то један од извора њиховог стреса. Жене потроше доста времена на кућанске послове, док мушкарци већину времена потроше одмарајући се. Обавезе једне жене подразумијевају, не само кухање и чишћење, већ и плаћање рачуна, куповину намирница и планирање кућног буџета. Ове активности су веома важне за породицу, али постају превелике за само једну особу. Ово, свакако, није најзахвалнији посао и често и женама и мушкарцима задаје више стреса него канцеларијски посао, јер се у канцеларији осјећају поштованије. Дакле, ако се жена сама брине о кући, њен стрес расте.

Рјешење:

Најједноставније и најлогичније рјешење је да муж помогне жени око послова у кући. Једнако подијељени кућански послови су један од највећих разлога за успјех брака.

Оба супружника требају цијенити труд и рад оног другог, јер је сваки рад важан чак и ако не доноси конкретну зараду у облику новца. Ако се обавезе подијеле на два дијела, завршаваће се брже и супружници ће имати више времена које могу провести заједно.

Жена се осјећа кривом и недостаје јој слободног времена

С обзиром на све дужности које има једна жена, она се може осјећати као да јој недостаје слободног времена. То се посебно осјећа ако ради посао са пуним радним временом, а навече када дође с посла, мора посветити пажњу сваком члану породице и обавити своје кућанске послове. Овај осјећај, такође, води према стресу. Жене покушавају све завршити у року од 24 часа, а када се журе, често се догађају и грешке.

Одговорност за дјецу, мужа и кућу лежи на жени и она онда осјећа кривицу када нешто пође по злу. Стрес, такође, може бити узрокован и кривицом.

Једна жена је рекла: “Осјећам се као да сам схватила много тога о родитељству сама, без учествовања свог мужа у томе. То ме јако стресира, јер, када нешто пође по злу, одмах је све моја кривица”.

Рјешење:

Како би жена осјећала мање стреса због недостатка слободног времена и осјећаја кривице, муж треба подијелити са њом, како обавезе око дјеце и кућанских послова, тако и бригу о породици уопште. Ту постоји двоје одраслих, а не само једна жена, а када супружници разговарају о проблемима, заједнички доносе одлуке и обоје су одговорни за њих, то им помаже ујединити се и ријешити многе проблеме.

Стрес може довести до развода и здравствених проблема, зато бисте се требали потрудити имати мање стреса у животу са својом породицом.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 29.01.2020. 01:22
    I kod mene troje djece. Ja rodila dvoje,a treće svekrva.
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 4m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 18m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 25m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 13m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 40m
    0