Жене из региона долазе да се породе у Невесињу

25.10.2022. 17:29
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Невесињска болница је за неколико година постала заиста савремена установа, онако како је и најављивано приликом њеног отварања, а њено породилиште постало је заштитни знак овога градића који броји свега око 13.000 становника.

Иако је, одмах након што ју је као задужбину саградио покојни Михајло Лабало, српски исељеник у Америку, ова установа била опремљена савременом техником, оно што јој је удахнуло живот били су пожртвовано, али и стручно медицинско особље, са Одјељењем породилишта, које у малом градићу из године у годину изазива "беби бум".

Само протеклог мјесеца је у овом породилишту, које је постало центар источне Херцеговине и добрих вијести из ове регије, рођена 21 беба и то 15 дјечака и шест дјевојчица, а породиље, не само из Херцеговине, већ и из региона, долазе управо овдје само због порођаја.

И док је у породилишту у Требињу, са више од 31.000 становника, у протеклој години рођено укупно 208 беба, у више него дупло мањем Невесињу тај број је око 250 беба.

Доктор Ранко Кокотовић, гинеколог, који је и начелник невесињског породилишта, каже да они чине један мали тим, у коме, поред њега, ординира и доктор Жарко Таминџија, као и шест бабица, тако да им недостаје медицинског кадра, али и поред тога, дјелују толико добро да и оне жене које у својим градовима имају породилишта долазе у Невесиње.

Требињске породиље углавном одлазе у Невесиње због епидуралног порођаја, чије се увођење годинама најављује у породилишту у Требињу, гдје га још нема, док се у невесињској болници епидурал ради већ годинама.

Начелница Одјељења за гинекологију и акушерство Болнице Требиње Анђелка Совтић мисли да је то тренд.

- Ја мислим да је то неки тренд. Сви ми тако пратимо неке трендове, па се временом враћамо на почетну ставку, односно Требиње. То је моје мишљење, али опет, породиље и труднице најбоље знају због чега то рад - каже Совтићева.

Она каже да не зна колико се епидурал успијева свуда спровести, јер, како каже, док се за два сата стигне из Требиња у Невесиње, није сигурна колико се епидурал може спровести.

Доктор Кокотовић, међутим, не зна тачан рецепт за толику популарност, али објашњава да се цјелокупан кадар одјељења труди да пацијенткиње заиста буду задовољне, без проблема се раде епидурални порођаји и различите врсте операција савременим методама.

- Ми смо мало породилиште у коме смо прошле године обавили нешто око 250 порођаја и то породиља из свих општина источне Херцеговине, па чак имамо и породиља из других регија Републике Српске, обично наших Невесињки које дођу код нас на порођај, али имамо и породиље из Сарајева, као и из Црне Горе, попут једне Црногорке којој је лијечен стерилитет, па смо је овдје оперисали и она је послије дошла и да роди код нас - каже доктор Кокотовић.

Наглашава да одлично сарађују и са женама које због одређених аномалија имају проблеме са стерилитетом, а које након операција без проблема постају мајке, у чему им помажу и гостујући доктори.

Напомињући да су након изградње болнице добили заиста комфоран, нови простор, доктор Кокотовић додаје да им је Влада Републике Српске обезбиједила и адекватну, модерну опрему, али се и особље труди да пацијенткињама пружи што бољу и квалитетнију услугу, па је у ову установу још прије осам година почео долазити др Лука Анђелић, специјалиста гинекологије и акушерства из Београда.

- Почели смо да радимо ендоскопске операције, лапароскопије и хистраскопије, па сам и ја у самом почетку почео да радим те захвате и данас велики дио тих операција радим самостално - наставља даље Кокотовић, додајући да тако овдје на операције долазе пацијенткиње из цијеле Републике Српске, Федерације БиХ и црногорског дијела региона који гравитира Херцеговини.

Недостатак кадра

Будући да је ово одјељење заиста добро уређено и опремљено, очекују и већи број операција и гинеколошких захвата, за шта ће им бити потребно и више кадра, јер шест бабица и два љекара нису довољни за већи обим посла, иако имају једног љекара на специјализацији који би требало да им се придружи почетком сљедеће године.

Коментари 0
Повезане вијести
И полиција у Српској трага за убицом полицајца И полиција у Српској трага за убицом полицајца
Почело обиљежавање 149 година од устанка у Херцеговини Почело обиљежавање 149 година од устанка у Херцеговини
Дизел и бензин поскупљују, eво за колико Дизел и бензин поскупљују, eво за колико
Најчитаније
 • Багер ударио бициклисту, човјек страдао на мјесту
  20h 15m
  0
 • МУП Српске уводи нову праксу за плаћање казни
  19h 2m
  0
 • Непознати детаљи из живота Стевана Калембера
  1h 7m
  0
 • Крао по плажама у Будви, пао у полицијској засједи
  15h 12m
  0
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  1h 39m
  0