Жене у Српској највише рађају у периоду између 19. и 29. године

13.02.2024. 12:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Највише породиља у Републици Српској је у доби између 19 и 29 година, а проценат малољетничких трудноћа је испод један одсто, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске поводом Свјетског дана сексуалне и репродуктивне свијести.

Специјалиста социјалне медицине у Институту Слађана Шиљак рекла је Срни да се проценат малољетничких порођаја посљедњих година креће испод један одсто, те је навела податак из 2022. када их је било 0,34 одсто.

Шиљак је додала да је највише регистрованих прекида трудноће у доби од 29 до 38 година, и то 51,68 одсто, а код малољетница 0,58 одсто.

Према подацима Инситута из 2022. године, у Републици Српској је тада регистровано 8.137 порођаја, а 47,28 одсто породиља имало је од 19 до 29 година.

Она је навела да у гинеколошким службама у примарној здравственој заштити у Републици Српској обољења мокраћно полног система чине 52,18 одсто, а тумори 5,20 одсто.

Најучесталије сексуално преносиве инфекције, каже Шиљак, пренијете су полним путем и узроковане хламидијом, трихомонасом и херпес вирусом, те је подсјетила на податке из 2022. године када су регистрована 82 случаја полно преносивих инфекција са стопом инциденције 7,3 случаја на 100.000 становника.

Шиљак је истакла да су Стратегијом за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској од 2019. до 2029. године дефинисани циљеви за побољшање доступности и квалитета здравствене заштите у области сексуалног и репродуктивног здравља.

- У Републици Српској се више од 20 година у службама породичне медицине и гинеколошким службама домова здравља спроводе промотивно превентивне активности с циљем раног откривања карцинома грлића материце, те се женама од 25 до 60 година савјетују превентивни гинеколошки прегледи уз узимање папа теста и рано откривање ризика за појаву карцинома грлића материце - појаснила је Шиљак.

Она је додала да је за адолесценткиње, осим прегледа, значајно спровести савјетодавни рад о методама спречавања нежељене трудноће и сузбијања ризика за пренос полних заразних болести.

Према њеним ријечима, значајна мјера примарне превенције и заштите репродуктивног здравља становништва је вакцинација против хуманог папилома вируса /ХПВ/ која се у Републици Српској континуирано спроводи од 2023. године за популациону групу од девет до 14 година, и то бесплатно.

- Вакцинација је једина мјера заштите од сексуално преносивих болести које могу представљати ризик за развој малигних обољења репродуктивних органа, међу којима је ХПВ инфекција најчешћа - закључила је Шиљак.

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 45m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 50m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 33m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 39m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 47m
    0