Живот у Костајници се нормализује, проблем недостатак новца

29.01.2021. 11:31
0
ИЗВОР: Срна

Живот се у Костајници тачно мјесец послије снажног земљотреса враћа у нормалу, упркос накнадним мањим потресима, али остаје брига како обновити и санирати оштећене објекте, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

- Живот се нормализује, али нам остаје брига како изнаћи средства за обнову и санацију, како приватних кућа, тако и стогодишњих објеката који су својеврсни културни и историјски споменици под заштитом - истакао је Пашић.

Пашић је навео да је до данас прегледан 771 објекат, од чега је једним од степена оштећења категорисано 396.

- Послије првих дана, када су приоритет биле хитне интервенције на оштећеним објектима и збрињавање најугроженијих грађана, у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Републичком дирекцијом за обнову и изградњу, покренули смо процедуру категоризације објеката, да бисмо могли процијенити укупну штету - објаснио је Пашић.

Према његовим ријечима, ради општинска управа и општинске установе и предузећа, а ускоро се очекује и повратак републичких установа које су привремено измјештене у Нови Град и Козарску Дубицу.

- С обзиром на то да су објекти општинске управе, магистрата и Радија Костајница неусловни, планира се њихово пресељење у алтернативни смјештај - навео је Пашић.

Он је напоменуо да раде Клуб за дјецу "Кестенко" и Основна школа "Петар Мећава", а да средњошколци похађају наставу на даљину, јер је објекат Средњошколског центра претрпио значајна оштећења.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    11h 2m
    8
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    9h 4m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    23h 3m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 57m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    8h 2m
    0