Животи грађевинаца на коцки

22.11.2019. 10:51
0
ИЗВОР: Глас Српске

Упркос апелима синдикалаца да буде повећана безбједност грађевинаца и појачаним контролама инспектора, њихови животи и даље су најчешће на коцки, о чему свједоче и подаци Инспектората РС према којима су за девет мјесеци ове године од укупно седам смртних случајева на радном задатку, три била у сектору грађевинарства.

Када се говори о опасним занимањима, прво што већини пада на памет су послови попут ватрогасца, полицајца, деминера или војника, али када се погледају подаци Инспектората РС, најнесигурније је радити у сектору грађевинарства, гдје је статистика из године у годину неумољива. 

Посао на грађевини, како наводе у Инспекторату, лани је однио шест живота, годину раније четири, а 2016. године три. Такође, за те три године градећи куће, зграде и друге објекте тешко је повријеђено 38 радника.  

- Од јануара до септембра ове године у дијелу надлежности инспекције рада догодило се пет смртних случајева, од чега три у грађевинарству, један у електропривреди и један у осталим дјелатностима. Према подацима техничке инспекције, за девет мјесеци у сектору рударства догодиле су се двије смртне повреде - рекли су у Инспекторату РС.

Навели су да је за девет мјесеци ове године забиљежено и 67 тежих повреда радника и то 14 у шумарству и дрвној индустрији, осам у грађевинарству, четири у електропривреди и 41 у осталим дјелатностима.

- Сектору грађевине, као једној од најризичнијих дјелатности се посвећује посебна пажња и та дјелатност се континуирано контролише. Најчешће неправилности које су инспектори утврдили на терену у области грађевинарства се односе на организовање послова заштите на раду, вршење периодичних прегледа средстава рада и опреме, обезбјеђење употребних дозвола за опрему, оспособљавање радника за безбједан и здрав рад, обиљежавање и истицање ознака за заштиту и здравље радника  - навели су у Инспекторату и додали да су међу најризичнијим дјелатностима и електропривреда, шумарство и дрвна индустрија у којима се, посматрано по годинама, континуирано дешавају повреде на раду.

Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић за “Глас Српске” каже да највећи број грађевинаца гине јер објекти нису заштићени, те да је то проблем број један.

- Дошли смо у ситуацију да молимо послодавце да обезбиједе објекте, а самим тим и раднике. Сматрам да је неопходно пооштрити казне и за послодавце и саме раднике који крше прописе јер нема другог начина да се сачувају живе главе. Радник који не носи заштитну опрему коју му набави послодавац заслужује да буде кажњен - категорична је Врабичићева.  

Казне

У Инспекторату РС су истакли да је републичка инспекција рада за девет мјесеци ове године извршила 3.937 контрола, од чега су у њих 1.314 или 33 одсто утврђене неправилности.

- Субјектима је изречено 1.007 управних мјера, издато је 377 прекршајних налога у вриједности од 732.150 КМ, а поднесено је и 79 прекршајних пријава - нагласили су у Инспекторату.

Коментари 0
Повезане вијести
Хитно извршити провјеру безбједности пута Фоча-Сарајево Хитно извршити провјеру безбједности пута Фоча-Сарајево
Домаћа градилишта и кафићи тражиће радника више Домаћа градилишта и кафићи тражиће радника више
Службеници ће морати раније на посао Службеници ће морати раније на посао
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 36m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 50m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 40m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 55m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 38m
    0