"Златни септембар": Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва

06.09.2024. 09:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

"Златни септембар" је Међународни мјесец подизања свијести о д‌јечјем раку, али је и мјесец давања подршке златној д‌јеци, малим херојима, којима је живот од д‌јетињства борба, а циљ је увијек исти - побједа.

 

За разлику од ранијих година када су предрасуде биле честе и чврсте као бедеми, из удружења са којима смо разговарали кажу да је ситуација сада другачија.

Разумијевања, емпатије и љубави према малим херојима има више у цијелом друштву.

Тачних и лако доступних података колико д‌јеце болује од карцинома нема, али сваке године око 100 д‌јеце почне своју борбу коју нити бирају, нити желе, већ коју им судбина додијели.

Љиљана Симурдић, предсједница Удружења родитеља д‌јеце обољеле од малигних болести "Искра" из Бањалуке, истиче за "Независне новине" да ће, као и друга слична удружења, током овог мјесеца организовати разне активности којима ће скренути пажњу на важност овог мјесеца, али и проблеме д‌јеце са малигнитетом.

- 'Златни септембар' се свугд‌је обиљежава као мјесец подизања свијести везано за д‌јецу обољелу од малигних болести, па то чини и 'Искра' Бањалука. Ми живот живимо и даље. Наша д‌јеца послије лијечења постају д‌јеца која имају свој активан живот, апсолутно испуњен - каже она.

Тако ће у нед‌јељу, 8. септембра, у 10 часова на стази у Парк шуми Слатина бити одржана хуманитарна трка/шетња "Искра наде".

Осим тога, у суботу, 14. септембра, у периоду од 10 до 14 часова у парку "Петар Кочић" ће дијелити златне трачице, промотивни материјал и балоне, а навече ће златном врпцом освијетлити Бански двор и Градску управу Бањалука.

Својом борбом и упорношћу, али и уз подршку институција успјели су много, а један од највећих успјеха је Родитељска кућа, која је током осам година постојања била привремени дом за око 200 породица.

- Значај Родитељске куће је немјерљив. Сви родитељи који имају д‌јецу обољелу од малигних болести, а који нису из Бањалуке, буду смјештени у њој. Хемиотерапије трају и по годину дана и више. У Родитељску кућу може бити смјештено седам породица у исто вријеме, тренутно је ту шест породица. У Родитељској кући родитељи имају бесплатан смјештај и имају све што има једна кућа - прича Симурдићева за "Независне новине".

Велика предност и олакшање за сву д‌јецу јесте што у Родитељској кући имају и наставу.

- Прије су д‌јеца морала да полажу накнадно школску годину коју проведу на лијечењу, а уназад неколико година надлежно министарство нам је омогућило да наша д‌јеца не морају да полажу испите, већ нам долазе учитељи, добијају оцјене и када се заврши терапија, враћају се у своју средину, настављају школовање са својим другарима. И то је велики значај - каже она и додаје да захваљују Влади Српске и Министарству здравља и социјалне заштите на сарадњи.

Борба д‌јеце с малигним обољењима је дуготрајна, каже Атифа Булдић Бешић, ПР Удружења "Срце за д‌јецу" из Сарајева, а на путу оздрављења родитељима је осим материјалне помоћи потребно и да се суздржимо од сувишних питања, јер она некада знају бити "стајање на муку".

- Нама је на самом почетку важно имати подршку околине у смислу да знате да нисте остали сами, да знате да сав тај терет не носите на својим леђима, да се не осјећате беспомоћно. Јако је важно да имате некога при руци - каже она за "Независне новине".

Додаје да није само малигна болест код д‌јетета једини проблем породице, већ да је ту јако много других проблема који долазе са самом дијагнозом и наравно не завршава се све са завршетком лијечења, него је и јако много проблема и након самог лијечења.

За разлику од прије десет година када друштво није било спремно ни да саслуша, Булдић Бешићева истиче да је ситуација сада знатно другачија.

- Данас је ситуација другачија, све више људи зове да се информише, да пита на који начин они могу бити подршка и самим њиховим укључивањем у велике пројекте доказује се да свијест друштва расте. Наравно, потребно је још радити на подизању свијести јер је ово комплексна прича, прича о борби на много фронтова - прича она за "Независне новине".

У циљу подизања свијести о "Златном септембру" и златној д‌јеци, малим херојима, Удружење "Срце за д‌јецу" 1. септембра је златном врпцом освијетлило грађевине и знаменитости у Сарајеву, док ће у нед‌јељу, 15. септембра, бити одржана и хуманитарна трка/шетња "Златни круг Sparkasse" у Високом с почетком у 11 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Д‌јевојчице за примјер: Леа и Ена три пута донирале косу у хуманитарне сврхе (ФОТО) Д‌јевојчице за примјер: Леа и Ена три пута донирале косу у хуманитарне сврхе (ФОТО)
"Златни септембар", мјесец подизања свијести о дјеци обољелој од рака (ФОТО) "Златни септембар", мјесец подизања свијести о дјеци обољелој од рака (ФОТО)
У Сокоцу обиљежен „Златни септембар“ - мјесец подршке дјеци обољелој од рака (ФОТО) У Сокоцу обиљежен „Златни септембар“ - мјесец подршке дјеци обољелој од рака (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 57m
    0
  • Слани мафини
    16h 18m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 13m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 7m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 36m
    3