Знате ли како је настала Карађорђева шницла и зашто се баш тако зове?

25.09.2020. 11:13
0
ИЗВОР: Espreso

Чувена Карађорђева шницла настала је 1956. године, и дјело је чувеног и свјетски признатог кувара Милована Миће Стојановића, који је током своје богате каријере припремао јела за великане попут Јосипа Броyа Тита, Вистона Черчила, Муамера Гадафија, Елизабет Тејлор, Софије Лорен, Рокфелера, Кенедија и других.

У то вријеме, Стојановић је био млади шеф кухиње, и добио је поруџбину за “Кијевски котлет”. није имао све састојке потребне за то јело, а поруџбина је стигла од веома битне гошће – Тамаре Броз, Титове снаје и спикерке “Радио Београда”. Да не би нарушио репутацију ресторана, брзо је осмислио ново јело са састојцима које је имао у кухињи.

– Мој највећи хит, Карађорђева, настала је из нужде, 1956. у београдском ‘Голфу’. Стални гост ресторана у то вријеме била је спикерка Радио Београда, Рускиња. Често је наручивала Кијевски котлет, међутим, једном приликом нисам имао баш све састојке за то јело, па сам морао да се снађем. У шницлу сам ставио кајмак, уролао, украсио у облику Карађорђеве звезде и послужио гошћи. Када ме је упитала како се јело зове, у тренутку сам смислио и име – шницла Карађорђе” – испричао је својевремено Стојановић.

Званичну премијеру ова шницла доживјела је на изложби угоститељства у Дому омладине Београда и тако ушла у анале.

Иначе, Милован Мића Стојановић је током своје богате каријере осмислио више од 200 јела које носе назив истакнутих људи. Своје умјеће представио је у 72 земље, освојио је многобројне награде на интернационалним такмичењима, а његови специјалитети се данас једу у ексклузивним ресторанима широм света.

Коментари 0
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    6h 40m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    18h 40m
    6
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    20h 14m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    4h 9m
    0
  • Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
    22h 9m
    0