Зорана Штака: Математике никад доста

21.11.2021. 19:14
1
ИЗВОР: Катера

Интересовање за математиком, а касније и електротехником, код Зоране Штаке из Источног Сарајева појавило се још током похађања основне школе. Били су јој фасцинантни сами концепти математике и физике, док ју је интересовање за рачунаре и роботе приближило електротехници.

Након средње школе уписала је студије електротехнике на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву, а четири године касније и студије математике и рачунарства на Филозофском факултету Пале, истог универзитета.

Штака истиче да су јој награде и успјеси током одличног школовања на ЕТФ били додатна мотивација да упише још један факултет, те да усавршава своје вјештине и знање из ове области.

- Интересовање за математиком ми се појавило још у раном дјетињству, чак и приликом учења бројева и како је вријеме пролазило тако је расло и знање и интересовање. Оно што је мени посебно интересантно је да ми математички можемо описати n-димензионалне просторе, гдје је n произвољан природан број, а ми живимо у 3D (4D ако бројимо и вријеме) простору – каже Штака у разговору за портал Катера.

Сматрала је да се све оно што је кочило људски напредак може премостити употребом компјутера и робота.

Слика

- То управо показује вријеме у којем живимо, и тек ћемо видјети које су још могућности интердисциплинарних пројеката од којих је једна од области управо компјутерске науке – додаје она.

Током студија на ЕТФ бирана је сваке године за најбољег студента, а тај успјех и награде попут Награде "Вера Шнајдер" су јој биле велика мотивација за даљи рад и напредак на научном пољу.

- Мислим да је најбитније да је човјек у стању сам себе да мотивише. Тако да и када нешто не успије да постигне онда не гледа на то као на неки губитак, него на веома важну лекцију. Мени је најважнији фактор прогрес – да ја знам да сам дала све од себе у нечему што радим. Тај прогрес је некада мањи, а некада већи, али је круцијално да постоји – истиче Штака.

Остварен успјех током школовања на ЕТФ био је и додатна мотивација да упише студије математике и рачунарства на Филозофском факултету на Палама.

- Свакако да је одличан успјех на ЕТФ била велика мотивација да упишем и математику, јер сам била сасвим сигурна у своје способности да поред тога што ћу студирати математику, да ћу моћи да радим три посла - у индустрији, у образовању и један склопу Фондације будућности у БиХ на волонтерској позицији и да поред тога могу ићи и паралелно на мастер студије на ЕТФ Београд – каже Штака.

Истиче да су јој студије математике, која је веома важан предмет и на самој електротехници, донијеле и размишљање о проблемима на апстрактни начин и много детаљније него што је то било на ЕТФ-у.

Слика

- Поред тога доста области математике се уопште нису помињале на ЕТФ, тако да сам имала прилику да се упознам са свим областима и актуелностима у тим областима са чисто матемтаичког становишта. Мој циљ уписа математике је био да добијем једну ширу слику саме математике и саставних дијелова и да на систематичан начин научим и разумијем разне дијелове математике – истиче Штака у разговору за Катеру.

Мастер студије на смјеру за софтверско инжењерство на ЕТФ у Београду, Зорана Штака изабрала је јер жели да се бави развојем софтвера за различите потребе, са акцентом на употребу вјештачке интелигенције у мултидисциплинарним пројектима.

- У складу са тим мој циљ за наредни период је да урадим мастер рад из области вјештачке интелигенције у сарадњи са неком од компанија. С тим желим да постигнем да мој мастер рад не буде само теоријска обрада и развој нечега што не може бити корисно ни употребљиво у индустрији, него управо супротно - да развијем нешто ново и да се може примјенити у индустрији са минималним модификацијама  - додаје Штака.

Истиче да је размишљала и о одласку у иностранство на студије, те додаје да намјерава бар један дио докторских студија провести на неком од иностраних универзитета.

- Сматрам да је јако битно да се млади упознају са другим државама, универзтетима и њиховим начинима рада. Циљеви одласка у иностранство свакако требају бити двосмјерни пренос знања и склапање пословних познанстава који резултују у међународнм пројектима – додаје Штака.

Зорана Штака је данас и асистент на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву, те каже да за све студенте, а посебно оне са ЕТФ, је веома важно да науче размишљати на прави начин, односно како да се изборе са проблемима са којима се до сад нису сусретали и да буду у стању, да такве проблеме ријеше успјешно.

- Ми данас школујемо кадар за послове који још увијек не постоје, тако да јасно да је у свему томе најбитније да се научимо како брзо да се прилагодимо новој ситуацији. Већ се увелико скоро сваки пројекат ради као мултидисциплинаран гдје имамо везу три, четири и више области и свако треба да буде у могућности да разумије проблеме из других области и понуди хибридна рјешења – додаје Штака.

Биографија:

Зорана Штака је рођена 21. септембра 1994. године на Илиџи. У Касиндолу је завршила Основну школу „Јован Дучић“ и била носилац Вукове дипломе.

Након завршене Гимназије у СШЦ „Источна Илиџа“ уписала је студије на Електротехничком факултету УИС, а након основних студија остварила просјек 9,76.

Као апсолвент на ЕТФ уписале је основне студије на катедри за математику и рачунарство Филозофског факултета на Палама, које је четири године касније завршила са просјеком 9,89.

Тренутно је запослена као асистент на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву и студент мастер студија на Електротехничком факултету у Београду, смјер софтверско инжењерство.

 

Разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Aleksandar R 22.11.2021. 00:36
  Cestitam <3
Повезане вијести
У току пријава учесника за Богојављенско пливање у Источној Илиџи У току пријава учесника за Богојављенско пливање у Источној Илиџи
Ваздух данас најзагађенији на Палама, ризично и у доњем дијелу града Ваздух данас најзагађенији на Палама, ризично и у доњем дијелу града
"Мрвице" прикупиле више од 29.000 КМ за отварање Центра "Мој мрвичасти кутак" "Мрвице" прикупиле више од 29.000 КМ за отварање Центра "Мој мрвичасти кутак"
Најчитаније
 • Листа 10 мобилних телефона који највише зраче (ФОТО)
  15h 0m
  0
 • Миланко Чобовић прикупља податке за писање другог дијела књиге "Рођени да вјечно живе"
  17h 25m
  0
 • Аустралија депортује Ђоковића из земље
  2h 44m
  0
 • Јаке полицијске снаге на југу Косовске Митровице
  13h 47m
  0
 • Тужилаштво БиХ одустало од истраге против пет лица у случају "Тузланска капија" (ВИДЕО)
  15h 9m
  0