Zvjezdani put magistra Danijele Gazdić krunisan udžbenikom iz metodike nastave za harmoniku (FOTO)

17.02.2023. 14:14
2
IZVOR: katera.news

Zvjezdani put magistra Danijele Gazdić, redovnog profesora i rukovodioca Smjera za harmoniku na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu svima je poznat.

Uvažena gospođa Gazdić priznati je i ugledni profesor i pedagog i zasigurno neko po kome je ova akademija prepoznatljiva i u regionu.

Svoj dvadesetpetogodišnji intenzivni pedagoški rad i sva stečena znanja, koja je stekla kod najboljih svjetskih muzičkih stručnjaka, Danijela je odlučila nesebično da podijeli i kao trajni dokument zabilježi na stranicama knjige.

Spoznajući da na srpskom jeziku postoji jako malo literature iz metodike nastave za harmoniku, napravila je jedan veliki korak i napisala udžbenik -''Metodski pristupi u nastavi harmonike''.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

- Knjiga je nastala kao produkt dugogodišnjeg rada, stečenog znanja i iskustva iz oblasti pedagogije i izvođačke umjetnosti za harmoniku. Namijenjena je širokoj grupi čitalaca, učenicima srednjih muzičkih škola, studentima, ali i nastavnicima i profesorima. Njena primjena upotrebljiva je kako za niže etape školovanja tako i za srednjoškolski i akademski nivo muzičkog obrazovanja – objasnila je Danijela za Kateru.

Kako ističe, želja joj je bila da obogati deficitarnu literaturu metodike nastave za harmoniku na našem jeziku, kao i da naglasi da je važno raditi na zvuku, na sticanju umjetničke tehnike koja će oplemeniti i stvoriti dubinu interpretacije kod mladih izvođača na harmonici.

- Knjiga je odlukom Senata Unireziteta u Istočnom Sarajevu, a na prijedlog Muzičke akademije, objavljena kao Univerzitetsko izdanje. Knjigu je izdalo JP ''Zavod za udžbenike i nastavna sredstva'' iz Istočnog Novog Sarajeva i dostupna je u svim knjižarama ''Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva'' – rekla je Danijela.

Kada se osvrne i pogleda iza sebe, dodaje ona, ponosna je na sve godiine umjetničkog i pedagoškog rada i ostvarene rezultate na promociji harmonike kao akademskog instrumenta.

- Iza mene je dvadeset pet generacija diplomiranih studenata harmonike koji su danas uspješni pedagozi u sredinama u kojima žive, direktori muzičkih škola, direktori filharmonija, profesori na univerzitetu i prije svega amabasadori naše Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Tokom školovanja studenti su iz moje klase osvojili preko 400 nagrada, specijalnih, laureatskih, prvih, drugih, na raznim prestižnim takmičenjima u zemlji, regionu i svijetu – istakla je ona.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Za 25 godina rada, Danijela je učestvovala i u radu žirija najprestižnijih takmičenja za harmoniku kao što su Svjetski kup i Svjetski trofej, te eminentnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini i regionu.

- Snimila sam dva CD-a i to jedan za solo harmoniku pod nazivom ''Sjećanja'', posvećen mom ocu, koji je nažalost poginuo u ratnim dešavanjima 1992. godine, a drugi pod nazivom ''Lagrimas'' sa koleginicom Dejanom Hršum, sopranom. Objavila sam i zbirku ''Koncertni repertoar za kamernu muziku'' u kojoj sam uradila redakcije kompozicija za flautu i harmoniku, violinu i harmoniku, te glas i harmoniku – podsjeća naša sagovornica.

Prema njenim riječima, najveći uspjeh je svakako što ima divnu porodicu koja joj pruža veliku podršku i razumijevanje sve ove godine.

Takođe, dodaje, izuzeto je ponosna što je 2007. godine izabrana za najuspješniju ženu Grada Istočno Sarajevo, kao i na to što je njeno ime i prezime uvršteno u Enciklopediju Republike Srpske.

Ne krije ni činjenicu da je ponosna na Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu koja je izrasla u respektabilnu muzičku obrazovnu ustanovu i koja svojim radom i rezultatima daje jedan veliki doprinos razvoju kulture i duhovnosti naše sredine i regiona.

- Naš kolektiv se može pohvaliti velikim brojem zainteresovanih, potencijalnih studenata za sticanje znanja na našoj visokoškolskoj ustanovi. Izuzetan, stručni kadar, prelazak na savremni način studiranja, mobilnost studenata i saradnja sa različitim akademijama u regionu i šire su svakako prednosti koje nudi naš sistem obrazovanja – rekla je Danijela i istakla da je Muzička akademija član Svjetske asocijacije akordeonista, a ona član Muzičkog komiteta ove prestižne organizacije.

Danijela napominje da je puno planova ispred nje, te da proljeće donosi nova respektabilnim takmičenjima u Bjelorusiji, Srbiji, Finskoj, BiH.

-  Krajem maja Muzička akademija je domaćin najvećeg festivala za harmoniku u regionu, koji okuplja veliki broj mladih umjetnika u našem gradu. Ovogodišnji Akordeon art plus se održava po trinaesti put i predstavlja pravi praznik muzike za sve ljubitelje muzičke umjetnosti – rekla je profesor Danijela Gazdić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ipak, dodaje, život je jako nepredvidiv i kratak, treba slijediti svoje snove, nastojati se ostvariti kako na profesionalnom tako i na ličnom planu i svakako pokušati ostaviti neki kvalitetan trag iza sebe.

Biografija:

Danijela Gazdić, redovni je profesor harmonike i rukovodilac Smjera za harmoniku na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Nižu muzičku školu ''Vojislav Vučković'' u Sarajevu završila je u klasi nastavnice Desanke Olenjuk. Srednju muzičku školu ''Dr Miloje Milojević'' završila je u Kragujevcu u klasi eminentnog stručnjaka i pedagoga profesora Radomira Tomića, nakon čega je položila prijemni ispit na Kijevskom državnom konzervatorijumu. U glavnom gradu Ukrajine završava osnovne studije na Smjeru za harmoniku u klasi profesora Vladimira Vladimiroviča Besfamiljnova. Magistarske studije završavam na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Kijevu u klasi Nikolaja Andrejeviča Davidova.

Nakon završenih studija sa prosječnom ocjenom deset, Danijela se sa 24 godine, kao najmlađi magistar, vraća u Republiku Srpsku i na Muzičkoj akademiji Srpsko Sarajevo 1998. godine osniva prvi Odsjek za harmoniku na prostoru bivše Jugoslavije.

Sva stečena znanja kod svih profesora, sa kojima je imala priliku da sarađuje, nastojala je i nastojaće da primjeni u svom pedagoškom radu sa studentima.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Kezunović 17.02.2023. 14:34
    Najiskrenije čestitke! Ponos Akagemije, Grada i Republike!
  • Generic placeholder image
    Kezunović 17.02.2023. 14:31
    Najiskrenije čestitke! Ponos Akagemije, Grada i Republike!
Povezane vijesti
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim brodom (FOTO) Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim br...
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 53m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    20h 22m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    14h 36m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    19h 40m
    1
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    10h 48m
    0