Звоно окупља ђаке с маскама, велики одмор на распусту

31.08.2020. 09:49
0
ИЗВОР: Глас Српске

Школско звоно окупиће сутра, први пут након марта, основце и средњошколце у Републици Српској који ће с маском на лицу савладавати нове лекције, сами, без друга у клупи, на дупло краћим часовима и без великог одмора, који је послат на привремени распуст.

Школску 2019/2020. годину омела је пандемија вируса корона због које су у марту све школе затворене, а настава из учионица пресељена је на телевизијске екране и интернет платформе.

Први пут од појаве вируса корона ђаци се сутра враћају у клупе, а сваки њихов дан почињаће мјерењем тјелесне температуре. У школу ће морати улазити са маском на лицу, а на улазу их чекају средства за дезинфекцију руку и обуће. Ове године умјесто у свјеже окречене, ђаци се враћају у дезинфиковане учионице.

Маске се, према препорукама Института за јавно здравство РС, препоручују и током наставе кад год је то могуће, посебно када је ријеч о дјеци која имају здравствених проблема. Маска је обавезна и током одласка у тоалет, с тим што се обављање тих потреба препоручује током часова, а не на одмору како се дјеца не би сретала и правила гужву.

Осим укидања великог одмора, новост на коју ће морати да се привикну ђаци јесте и то што ће сами сједити у клупи, а у одјељењу ће их бити највише 15, због чега ће одјељења са већим бројем ученика бити подијељена у двије групе.

Физичка дистанца није обавезна само за ђаке већ и за наставнике и све запослене у школама који су дужни да одржавају размак од два метра, а исту обавезу имају и родитељи дјеце нижих разреда који доводе малишане у школу. Задржавање у школском дворишту није дозвољено ни ђацима ни родитељима.

Часови у вријеме пандемије, умјесто уобичајених 45, трајаће 20 или 30 минута у зависности од броја ђака у школама. Дјеци се савјетује да доносе своју ужину и не дијеле је са другарима, а нема више ни дијељења школског прибора. У прошлост су послати и групни рад и рад у паровима.

Мјерењем тјелесне температуре од сутра ће почињати и радни дан запослених у школама. И њих као и школарце на улазу у школе очекују средства за дезинфекцију и, за разлику од дјеце, они морају стално носити маске. Дружења у зборницама нема, а за састанке и договоре препоручује се максимално коришћење електронске комуникације.

И дјеци и наставницима мора бити обезбијеђено редовно прање руку водом и течним сапуном.

Иако се у учионице враћају у сасвим другачијим условима, наставу у њима ништа не може да замијени и колико год велики изазов био, истичу да су спремни за нова знања и петице.

Предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије Валентина Совиљ казала је за “Глас Српске” да је на подручју града дефинисан исти распоред звоњења.

- Час ће трајати 20 минута, дијелимо се у групе. Размак између часова је пет минута, нема великог одмора, а након што групе у првој смјени заврше наставу остављено је 15 минута за дезинфекцију просторија како би биле спремне за долазак друге смјене - истакла је Совиљева додавши да ће овакав систем рада бити компликованији и за наставнике, јер ће исту лекцију предавати више пута дневно.

За изазов су спремни и на подручју Српца, Прњавора, Лакташа и Градишке. Предсједник тамошњег Актива директора основних школа Радослав Савановић рекао је да је најтеже било подијелити ђаке у групе у једној од највећих школа, у Трну.

- Ову ситуацију најједноставније можемо описати изразом окрњена слика. Све ће бити другачије него у редовно вријеме, али спремни смо на све, најважније је да се крене са наставом - рекао је Савановић и додао да нико од родитеља није казао да неће слати дијете у школу.

Савановић је додао да у трнској школи наставу похађа 1.100 ученика те да ће трајати од пола осам до 18 часова.

- Осим тога, имамо 220 ђака путника о којима морамо водити рачуна. Линије морају бити чешће, а дјеца морају поштовати мјере и у аутобусима - казао је он.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић рекла је да нова школска, 2020/2021. година почиње у школским клупама, уз стриктно поштовање епидемиолошких мјера, те апеловала да сви буду одговорни.

- И земље у окружењу су примијениле сличне моделе извођења наставе у условима пандемије. У школама смо створили безбједно окружење за наше ученике и наставнике и ризик од оболијевања свели на минимум. Зато апелујем на све да будемо одговорни и понашамо се у складу са епидемиолошким мјерама - рекла је Тривићева у обраћању ученицима, наставницима, родитељима и грађанима Српске путем “Јутјуб” канала.

Она је додала да је важно поштовати препоруке струке и у школи и у породици, као и у окружењу у којем дјеца бораве и да успјешност одвијања школске године зависи од придржавања тих препорука.

- Вјерујем да заједно можемо изградити нову школу за ново доба и унаприједити наш васпитно-образовни систем према мјери ученика - нагласила је Тривићева.

 Симптоми

Институт за јавно здравство РС препоручио је да ђаци, као и наставници који имају симптоме заразних болести или код којих одстоји сумња на “ковид 19” не долазе у школу. Осим тога, ако ученик добије симптоме током наставе, одмах се обавјештавају родитељи, који у најкраћем року треба да дођу по дијете. Школе морају имати обезбијеђене просторије у којима до доласка родитеља бораве дјеца са симптомима. Учионица у којој је тај ђак боравио одмах треба да буде провјетрена, а површине које је дијете додиривало дезинфиковане.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 1m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 56m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 44m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 50m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 18m
    0