Зворник: Излиле се Сапна и Хоча, поплављено 30 кућа (ВИДЕО)

22.06.2020. 19:01
0
ИЗВОР: RTRS

Због вишечасовних обилних падавина на подручју Зворника из корита су се излиле ријеке Сапна и Хоча, а нису издржали ни одводни канали, па је поплављено више од 100 дворишта и 30 кућа у насељима Каракај, Челопек, Улице, Доњи Грбавци и Цер.

На удару водене бујице нашли су се и помоћни објекти, привредна добра, усјеви и локални путеви. Службе Цивилне заштите су на терену.

По други пут у десет дана Сапна се излила из свог корита у горњем току и причинила штету становништву Доњих Грбаваца и Цера.

Поплављено је 10 кућа, а водена бујица обуставила је и саобраћај на регионалном путу Зворник – Сапна.

- Могу да кажем да су ови канали заштопани и да нам они праве проблеме. Свако је своје затворио, не да води да оде - каже Ибрахим Дардаган из насеља Доњи Грбавци.

- Сад кад вода наиђе, пређе преко асфалта, заплави и у куће улази. Свака већа киша донесе поплаву - додаје Исмета Додола из истог мјеста.

 Владо Ковачевић из Цера покушава чишћењем канала спријечити да вода поново уђе у кућу, у коју је уложио све што је имао.

- Ово је страшно. Не може бити горе. Ево радим ко црв, ал однесе ми све - истиче Владо.

У Глумини и Каракају, ријека Хоча прави проблеме. Поплављено је око 10 кућа, а још бар толико је угрожено.

- Реприза 2018. године. Иза нас, усљед прављења моста Зворникпутева, доље ниже направљено је уско грло и тамо је 20 кућа  поплављено. Шта да радимо ,таква је ситуација, али то се мора ријешити - наглашава Игор Пејић из Каракаја.

Каналска мрежа није могла примити велику количину падавина ни у Челопеку, гдје је поплављен велики број дворишта, усјева и пословних простора.

- У кућу ми је вода већ почела да улази и срећом звао сам Цивилну заштиту. Дошли су, дали ми пумпу и почео сам извлачити воду - каже Зоран Стојкић из Челопека.

Ситуација је тешка, али је добро што Дрина биљежи благи раст и што је она под контролом, кажу у Цивилној заштити.

- Она је на ниском нивоу што у многоме и помаже нашој ситуацији, тако да ријека Сапна и Хоча имају несметан проток у ријеку Дрину. Тренутно покушавамо да пробијемо те чепове на каналској мрежи, да убрзамо проток како би се растеретио пролазак воде - појаснио је Рајко Јурошевић, шеф Цивилне заштите Зворник.

Најаве метеоролога брину становнике ових насеља, али и сусједних локалних заједница. Обилне падавине на подручју општине Милићи повећале су водостаје већине ријека. Из надлежних општинских служби упућен је апел да се прати стање на терену, а становништво позвано на опрез.

Коментари 0
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    2h 6m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    14h 42m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    22h 13m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    21h 31m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    12h 56m
    0