АНКЕТА: Да ли ће БиХ политичари усвојити АНП програм за НАТО и активирати МАП?

16.08.2019. 13:29
0

Откако су 5. августа потписани Принципи за формирање Савјета министара БиХ, односно власти на државном нивоу, до данас нема помака у реализацији договора. Док разлике о кључним ставовима расту, посебно у односу према НАТО-у, у јавност се шаљу потпуно супротни ставови о АНП-у и МАП-у.

Иако се данима прича о потписаном споразуму челника и приближавању ставова о АНП-у, још увијек нема назнака о договору. То потврђује и посљедња изјава члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Поручује да је одбио иницијативу међународне заједнице за одржавање састанка савјетника кабинета чланова Предсједништва БиХ о приближавању ставова.

Шта су МАП и АНП? 

Улазак нових чланица у НАТО регулисан је на основу члана 10. Вашингтонског уговора из 1994. године. У складу с овим чланом, Савез се од првобитних 12 проширио на данашњих 29 држава чланица.  На Самиту НАТО-а, одржаном у Вашингтону 1999. године, с циљем пружања помоћи земљама које желе постати чланице Савеза, закључен је Акциони план за чланство (МАП).

Акциони план за чланство представља програм помоћи, практичне подршке и консултација, намијењен припремама земаља за чланство у НАТО-у.

Акциони план прилагођава се потребама дотичне земље, али учешће у њему не гарантује земљи да ће на крају и добити зелено свјетло за чланство. Према Акционом плану за чланство, земља која жели постати чланица припрема свој Годишњи национални програм (АНП) који представља НАТО-у.

На крају годишњег циклуса министри вањских послова и одбране презентирају резултате реформског програма и будуће активности пред Сјеверноатлантским савјетом НАТО-а, које затим процјењује појединачни напредак у припремама за чланство. Припреме и реформе укључују пет области: политичку и економску, одбрамбену и војну, финансијску, сигурносну и правна питања.

Остаје да се види да ли ће се 20. августа, за када су заказане двије сједнице Предсједништва БиХ, постићи коначно рјешење или нам слиједи тотална блокада, чији исход нико не може ни предвидјети.

Ми вас питамо:

Коментари 0
Повезане вијести
Додик признао: БиХ у Акционом плану за чланство у НАТО
Шаровић тражи сједницу Народне скупштине
Марковић: Додик је потврдио да је активиран Акциони план за чланство у НАТО
Најчитаније
 • Ко је одговоран за смрт бебе у Болници “Србија” у Источном Сарајеву?
  21.02.2020
  7
 • Биљана Абула – прва жена пилот путничког авиона
  22h 13m
  6
 • Због злоупотребе карата обустављено бесплатно скијање на Јахорини
  21.02.2020
  6
 • За стимулативне отпремнине се пријавило око 780 запослених
  21.02.2020
  0
 • У стравичној саобраћајној несрећи смртно страдаo пјешак
  22.02.2020
  0