Више од милијарду КМ за градњу ауто-путева у БиХ

25.01.2020. 10:55
0
ИЗВОР: Srna

Укупна средства за реализацију инфраструктурних пројеката у БиХ, послије ратификације уговора у Парламентарној скупштини, премашују милијарду КМ, речено је у Министарству финансија и трезора у Савјету министара.

Портпарол Министарства Наташа Крсман појаснила је за “Дневни аваз” да је ријеч о 590 милиона евра, те да су у овај износ урачуната кредитна и грант средства.

Највећи дио средстава односи се на уговор о кредиту између БиХ и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за реализацију пројекта на Коридору “пет це”, односно обилазницу Добој.

Вриједност овог уговора износи 210 милиона евра, рок отплате је 15 година, плус три године грејс периода.

Крсманова је навела да ће овај кредит омогућити изградњу нових 14 километара ауто-пута од моста преко ријеке Босне, јужно од петље Руданка у Републици Српској на сјеверу, а наставља се према југу, обилази Добој код петље Медаково у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Други пројекат, како је објаснила, односи се на уговор између БиХ и ЕБРД-а вриједан 180 милиона евра, а ријеч је о изградњи дионице ауто-пута на Коридору “пет це” Поприкуше–Немила дужине 5,5 километара, Мостар југ–тунел Квањ дужине 8,7 километара и тунела Иван, на дионици Тарчин–Иван дужине два километра.

Ове кредите прате и грант средства ЕУ вриједности 11,8 милиона евра, намијењених за изградњу тунела Иван.

На располагању БиХ је и новац за пројекат ауто-пута Немила–Доња Грачаница, вриједан 34,2 милиона евра, које је обезбиједио Кувајтски фонд за арапски економски развој, те је изградња још двије компоненте овог пута обезбијеђена споразумом о кредиту између БиХ и ОПЕК-овог Фонда за међународни развој у износу од 48,6 милиона евра.

Ријеч је о дионици ауто-пута од Немиле до Доње Грачанице у дужини од 17,7 километара.

Крсман је додала да је БиХ доступно и око 38,2 милиона евра за пројекте енергетске ефикасности, од чега 27,2 милиона евра иде у ФБиХ и Републику Српску у омјеру 60 према 40 одсто, док ће преосталих 11 милиона евра бити утрошено за пројекат енергетске ефикасности у болници у Зеници.

Ратификацијом споразума у парламенту БиХ одблокирано је и око 4,7 милиона евра за пројекат прикупљања и третман отпадних вода у Зеници, а на располагању је и око 1,4 милиона евра за активности прекограничне сарадње Србија – БиХ за 2017. годину.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    20h 0m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    4h 36m
    0
  • Данас Марковдан
    8h 18m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    3h 52m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    2h 32m
    0