Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика

08.05.2024. 15:04
0
ИЗВОР: srna.rs

На Српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу данас је, након полагања цвијећа на централни спомен-крст, за готово 250 ученика основних и средњих школа из Источне Илиџе и Сокоца одржан историјски час, у оквиру манифестације "Дани одбране Илиџе".

Докторанд историје Лазар Шкобо истакао је на историјском часу да је веома важно да основци и средњошколци из Републике Српске буду упознати о значају Новог Зејтинлика који носи светост.

Он је рекао да су сарајевски Срби поднијели највећу жртву за борбу и опстанак Републике Српске током рата, али и највећу жртву повлачећи се са својих огњишта и територије коју су успјешно бранили од почетка до краја рата кренувши у егзодус.

- Својим изгнанством су од општина у источном дијелу тадашње БиХ успјели да створе зреле и перспективне општине на простору који је данас кичма Републике Српске и веза са матицом Србијом - навео је Шкобо.

Координатор борачких организације Сарајевско-романијске регије Горан Шеховац рекао је новинарима на Новом Зејтинлику да се снага Источне Илиџе и Српског Сарајева, осим у рату, показује и данас његовањем културе сјећања на Одбрамбено-отаџбински рат.

Шеховац, који је и предсједник општинске Борачке организације "Илиџански борац", навео је да их у тим активностима већ 15 година подржавају ученици и професори основних и средњих школа Источне Илиџе.

Он је нагласио да на Новом Зејтинлику почивају српски јунаци погинули за Републику Српску, за слободу, за очување ћирилице и српског језика, за дјецу која су данас на историјском часу слушала шта се дешавало у протеклом рату у којем су борци давали и дијелове тијела.

Шеховац је, као један од најмлађих српских бораца у минулом рату, позвао на мир и слогу у очувању Републике Српске и националног идентитета.

Ученица Основне школе "Петар Петровић Његош" Кристина Ковач, добитник прве награде на литерарном конкурсу општине Источна Илиџа, захвалила је сваком српском ратнику који је свој дом и род бранио, свакој мајци која је срце стегла и сина послала у љути бој, сваком оцу који га је тврдом мушком руком штитио и свакој љуби која је пустила драгога из наручја.

Прије полагања цвијећа на централни спомен-крст, служен је помен.

Ученици основних и средњих школа из општине Источна Илиџа, након Новог Зејтинлика посјетили су и Манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији гдје им је архимандрит Андреј, говорио о настанку манастира.

Данашњу посјету Новом Зејтинлику и манастиру на Равној Романији Романијској Соколици, организовала је општинска Борачка организација "Илиџански борац" у оквиру манифестације "Дани одбране Илиџе 22. април - 14. мај".

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Власеничке основке наставиле традицију – фуриозно до титуле најбољих кошаркашица Српске (ФОТО) Власеничке основке наставиле традицију – фуриозно до титуле најбољих кошаркашица Српске (Ф...
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    5h 42m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 0m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    16h 6m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    16h 4m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    14h 55m
    0