Источна Илиџа: Потребно заштитити културно-историјско насљеђе

28.02.2020. 10:02
0
ИЗВОР: istocnailidza.net

Представници општинске управе Источна Илиџа јуче су одржали састанак са Јасном Малешевић, директором Републичког завода за заштиту културно-историјског насљеђа РС, Милијаном Окиљ, начелником Одјељења за заштиту културно-историјског насљеђа и Синишом Шешумом, директором Канцеларије UNESCO-а за БиХ.

Испред општине Источно Ново Сарајево састанку је присуствовала Наташа Богдановић Трифковић.

Ово је трећи састанак на тему заштите културно-историјске баштине, а резултат обављених разговора су конкретни задаци који ће се реализовати у наредном периоду.

Заштита стећака, најприје оних који су измјештени са Павловца, и уређење локалитета Градац на Илињачи су приоритети општине када се говори о културно-историјском насљеђу. Општина Источна Илиџа 2010. године је израдила елаборат под називом „Стећци на подручју општине Источна Илиџа“.

Како су истакле представнице Завода и г. Шешум, ово је јединствен и веома вриједан документ, који нема ниједна локална заједница у РС.

Договорени су сљедећи кораци у погледу заштите стећака са локалитета Павловац, враћања измјештених стећака на поменуто мјесто и изградње, односно уређења археолошког парка на Павловцу. Прве активности, које се очекују почетком сљедећег мјесеца, одвијаће се у сарадњи Општине Источна Илиџа, Републичког завода за заштиту културно-историјског насљеђа РС и Канцеларије UNESCO-а за БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    23h 6m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 2m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    22h 6m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 59m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 50m
    1