Istočna Ilidža: Potrebno zaštititi kulturno-istorijsko nasljeđe

28.02.2020. 10:02
0
IZVOR: istocnailidza.net

Predstavnici opštinske uprave Istočna Ilidža juče su održali sastanak sa Jasnom Malešević, direktorom Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS, Milijanom Okilj, načelnikom Odjeljenja za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa i Sinišom Šešumom, direktorom Kancelarije UNESCO-a za BiH.

Ispred opštine Istočno Novo Sarajevo sastanku je prisustvovala Nataša Bogdanović Trifković.

Ovo je treći sastanak na temu zaštite kulturno-istorijske baštine, a rezultat obavljenih razgovora su konkretni zadaci koji će se realizovati u narednom periodu.

Zaštita stećaka, najprije onih koji su izmješteni sa Pavlovca, i uređenje lokaliteta Gradac na Ilinjači su prioriteti opštine kada se govori o kulturno-istorijskom nasljeđu. Opština Istočna Ilidža 2010. godine je izradila elaborat pod nazivom „Stećci na području opštine Istočna Ilidža“.

Kako su istakle predstavnice Zavoda i g. Šešum, ovo je jedinstven i veoma vrijedan dokument, koji nema nijedna lokalna zajednica u RS.

Dogovoreni su sljedeći koraci u pogledu zaštite stećaka sa lokaliteta Pavlovac, vraćanja izmještenih stećaka na pomenuto mjesto i izgradnje, odnosno uređenja arheološkog parka na Pavlovcu. Prve aktivnosti, koje se očekuju početkom sljedećeg mjeseca, odvijaće se u saradnji Opštine Istočna Ilidža, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS i Kancelarije UNESCO-a za BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“ Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“
Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO) Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 5m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 12m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 54m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 32m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 4m
    0