Милован Бјелица: Споменик Патријарху Павлу изградићемо у центру Сокоца

17.12.2019. 21:10
0
ИЗВОР: princip.news

Док сумира резултате остварене у години на измаку, Милован Цицко Бјелица, начелник општине Соколац увелико размишља о новим пројектима чија реализација ће допринијети бржем економском развоју те локалне заједнице и бољем животу њених грађана, те учинити је још више атрактивном за туристе, али и стране инвеститоре.

Развоју дрвне индустрије и унапређењу туризма он даје приортет јер су то, како каже, два сегмента по којима је Романија, а тиме и општина Соколац ,одавно препознатљива не само на овим просторима, него и много шире.

-Планирамо да на подручју Равне Романије изградимо неку врсту етно села, викенд насеље и Романијску кућу која би била саставни дио пројекта Виа Динарика. Све то заједно било би дио једне цјелине којој би припадао и манастир Соколица, споменик Старини Новаку, планинарски дом ‘Црвене стијене’, те Новакова пећина и стазе за планинаре и љубитеље природе- објашњава Бјелица за Принцип.

Напимиње да се већ ради и на идејном рјешењу уређења парка „Талине“ у непосредној близини самог центра града. Реализација тог пројекта подразумијевала би изградњу вјештачког језера, трим стазе, стазе за монти бајк, пјешачке стазе, стазе за јахање, за вожњу санкама са запрегом, затим терена за мини голф и штошта друго.Идејно рјешење би, према ријечима начелника, требало да понуди и пројекте за изградњу викенд-насеља око језера, хотела за стара лица и рехабилитационог центра, те свадбеног салона и једног угоститељског објекта.

Иако све поменуто, а што је само дио онога што ће се реализовати у предстојећем периоду, представља као „темељ развоја општине“, Бјелица у исту раван ставља и потребу за очувањем духовне и културне баштине, као посебно вриједног наслеђа на том подручју.

-Покушаћемо , а надам се и успјети, да изградимо Градску кућу Соколац и то према идејном рјешењу које је већ урадио млади архитекта Новица Мотика, аутор споменика жртвама у Старом Броду и Милошевићима. Трг испред Градске куће красио би споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу, висине осам метара, а њену унутрашњост богатство експоната из различитих временских периода који су до сада сачувани у музејима Гласинца и Романије које би преселили.

Слика

План нам је да у тај објeкат преселимо и спомен-собу са свим успоменама на пале борце са овог подручја у посљедњем Отаџбинско-одбрамбеном рату, што би представљало својеврсну везу са Војничким спомен-гробљем ‘Мали Зејтинлик- објашњава Бјелица и додаје да би под сводом новоизграђене Градске куће било и сједиште локалне управе.

Осим што би била најрепрезентатвнији објекат на територији Сокоца, Градска кућа би била и највећи пројекат у досадашњој историји те локалне заједнице који, са финансијског аспекта, превазилази могућности општинске касе што признаје и начелник Бјелица. Он се нада да ће им у овом подухвату помоћи владе Републике Српске и Србије и да ће разумијети њихову одлучност да изграде нешто што ће, како каже, „бити зна понос свих нас на Романији, али и српства у цјелини“.

Коментари 0
Повезане вијести
У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви
Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 3m
    0
  • Слани мафини
    16h 24m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 19m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 13m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 42m
    3