Milovan Bjelica: Spomenik Patrijarhu Pavlu izgradićemo u centru Sokoca

17.12.2019. 21:10
0
IZVOR: princip.news

Dok sumira rezultate ostvarene u godini na izmaku, Milovan Cicko Bjelica, načelnik opštine Sokolac uveliko razmišlja o novim projektima čija realizacija će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju te lokalne zajednice i boljem životu njenih građana, te učiniti je još više atraktivnom za turiste, ali i strane investitore.

Razvoju drvne industrije i unapređenju turizma on daje priortet jer su to, kako kaže, dva segmenta po kojima je Romanija, a time i opština Sokolac ,odavno prepoznatljiva ne samo na ovim prostorima, nego i mnogo šire.

-Planiramo da na području Ravne Romanije izgradimo neku vrstu etno sela, vikend naselje i Romanijsku kuću koja bi bila sastavni dio projekta Via Dinarika. Sve to zajedno bilo bi dio jedne cjeline kojoj bi pripadao i manastir Sokolica, spomenik Starini Novaku, planinarski dom ‘Crvene stijene’, te Novakova pećina i staze za planinare i ljubitelje prirode- objašnjava Bjelica za Princip.

Napiminje da se već radi i na idejnom rješenju uređenja parka „Taline“ u neposrednoj blizini samog centra grada. Realizacija tog projekta podrazumijevala bi izgradnju vještačkog jezera, trim staze, staze za monti bajk, pješačke staze, staze za jahanje, za vožnju sankama sa zapregom, zatim terena za mini golf i štošta drugo.Idejno rješenje bi, prema riječima načelnika, trebalo da ponudi i projekte za izgradnju vikend-naselja oko jezera, hotela za stara lica i rehabilitacionog centra, te svadbenog salona i jednog ugostiteljskog objekta.

Iako sve pomenuto, a što je samo dio onoga što će se realizovati u predstojećem periodu, predstavlja kao „temelj razvoja opštine“, Bjelica u istu ravan stavlja i potrebu za očuvanjem duhovne i kulturne baštine, kao posebno vrijednog nasleđa na tom području.

-Pokušaćemo , a nadam se i uspjeti, da izgradimo Gradsku kuću Sokolac i to prema idejnom rješenju koje je već uradio mladi arhitekta Novica Motika, autor spomenika žrtvama u Starom Brodu i Miloševićima. Trg ispred Gradske kuće krasio bi spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, visine osam metara, a njenu unutrašnjost bogatstvo eksponata iz različitih vremenskih perioda koji su do sada sačuvani u muzejima Glasinca i Romanije koje bi preselili.

Slika

Plan nam je da u taj objekat preselimo i spomen-sobu sa svim uspomenama na pale borce sa ovog područja u posljednjem Otadžbinsko-odbrambenom ratu, što bi predstavljalo svojevrsnu vezu sa Vojničkim spomen-grobljem ‘Mali Zejtinlik- objašnjava Bjelica i dodaje da bi pod svodom novoizgrađene Gradske kuće bilo i sjedište lokalne uprave.

Osim što bi bila najreprezentatvniji objekat na teritoriji Sokoca, Gradska kuća bi bila i najveći projekat u dosadašnjoj istoriji te lokalne zajednice koji, sa finansijskog aspekta, prevazilazi mogućnosti opštinske kase što priznaje i načelnik Bjelica. On se nada da će im u ovom poduhvatu pomoći vlade Republike Srpske i Srbije i da će razumijeti njihovu odlučnost da izgrade nešto što će, kako kaže, „biti zna ponos svih nas na Romaniji, ali i srpstva u cjelini“.

Komentari 0
Povezane vijesti
U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi
Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 56m
    0
  • Slani mafini
    18h 17m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 12m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 6m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 35m
    3