Абазовић одбио све примједбе на Темељни уговор

01.08.2022. 20:17
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Дритан Абазовић, предсједник Владе Црне Горе одбио је све примједбе и сугестије на текст Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ).

Из Кабинета премијера Црне Горе су појаснили да се на основу достављених примједби и сугестија на нацрт Темељног уговора као кључна спорна правна питања могу идентификовати природа уговора у смислу његове уставности и законитости, назив уговора, питање јавно-правних овлашћења и питање наводне "екстратериторијалности".

Супротно досадашњој пракси, према којој процеси регулисања односа државе са другим вјерским заједницама (Католичком црквом, Исламском вјерском заједницом и Јеврејском заједницом) нису били подвргнути било каквој врсти јавне расправе, нити су изазвали већу пажњу било стручне или лаичке јавности, питање регулисања односа са СПЦ је одавно изашло из струковне сфере и постало предимензионирано политичко питање, наводи се у саопштењу.

Приједлог текста припремило је ресорно Министарство правде и усвојен је на сједници Владе 8. јула.

У саопштењу напомињу да је послије тога дошло до разних интерпретација текста, а како од стране стручних правника, тако и од лаичке јавности.

На иницијативу црногорског предсједника Мила Ђукановића, Абазовић је прихватио да текст приједлога Темељног уговора још једном анализира радни тим правника који би у разумном року дао одређене коментаре о свим могућим спорним питањима.

У Влади подсјећају да тим није формиран јер су чланови које је кандидовао Ђукановић одустали, али је и након тога Кабинету предсједника Владе достављено неколико правних мишљења које се баве анализом текста приједлога Темељног уговора.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 01.08.2022. 23:40
    Svaka čast premijeru Montenegro, gosp. Abazoviću. Premijer ima svoj stav od kojeg ne odustaje, iako trpi velike pritiske od Montenegrinaca i Mila Đukanovića. Ne odustaje od svoje namjere da potpiše temeljni ugovor sa SPC po cijenu premijerske fotelje. Pravi gospodin koji ima karakter što je odlika čestitih i poštenih ljudi koji misle svojom glavom.
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Данас Теодорова субота Данас Теодорова субота
Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 5m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 2m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 16m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 24m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 38m
    3