Абазовић одбио све примједбе на Темељни уговор

01.08.2022. 20:17
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Дритан Абазовић, предсједник Владе Црне Горе одбио је све примједбе и сугестије на текст Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ).

Из Кабинета премијера Црне Горе су појаснили да се на основу достављених примједби и сугестија на нацрт Темељног уговора као кључна спорна правна питања могу идентификовати природа уговора у смислу његове уставности и законитости, назив уговора, питање јавно-правних овлашћења и питање наводне "екстратериторијалности".

Супротно досадашњој пракси, према којој процеси регулисања односа државе са другим вјерским заједницама (Католичком црквом, Исламском вјерском заједницом и Јеврејском заједницом) нису били подвргнути било каквој врсти јавне расправе, нити су изазвали већу пажњу било стручне или лаичке јавности, питање регулисања односа са СПЦ је одавно изашло из струковне сфере и постало предимензионирано политичко питање, наводи се у саопштењу.

Приједлог текста припремило је ресорно Министарство правде и усвојен је на сједници Владе 8. јула.

У саопштењу напомињу да је послије тога дошло до разних интерпретација текста, а како од стране стручних правника, тако и од лаичке јавности.

На иницијативу црногорског предсједника Мила Ђукановића, Абазовић је прихватио да текст приједлога Темељног уговора још једном анализира радни тим правника који би у разумном року дао одређене коментаре о свим могућим спорним питањима.

У Влади подсјећају да тим није формиран јер су чланови које је кандидовао Ђукановић одустали, али је и након тога Кабинету предсједника Владе достављено неколико правних мишљења које се баве анализом текста приједлога Темељног уговора.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Krle 01.08.2022. 23:40
  Svaka čast premijeru Montenegro, gosp. Abazoviću. Premijer ima svoj stav od kojeg ne odustaje, iako trpi velike pritiske od Montenegrinaca i Mila Đukanovića. Ne odustaje od svoje namjere da potpiše temeljni ugovor sa SPC po cijenu premijerske fotelje. Pravi gospodin koji ima karakter što je odlika čestitih i poštenih ljudi koji misle svojom glavom.
Повезане вијести
Данас Јовањдан Данас Јовањдан
Данас Свети архиђакон Стефан Данас Свети архиђакон Стефан
Патријарх Порфирије: Мајка црква је уз православне Србе гдје год живјели Патријарх Порфирије: Мајка црква је уз православне Србе гдје год живјели
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  13h 54m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  12h 23m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  10h 31m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  15h 57m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  14h 33m
  0