Abazović odbio sve primjedbe na Temeljni ugovor

01.08.2022. 20:17
1
IZVOR: nezavisne.com

Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore odbio je sve primjedbe i sugestije na tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Iz Kabineta premijera Crne Gore su pojasnili da se na osnovu dostavljenih primjedbi i sugestija na nacrt Temeljnog ugovora kao ključna sporna pravna pitanja mogu identifikovati priroda ugovora u smislu njegove ustavnosti i zakonitosti, naziv ugovora, pitanje javno-pravnih ovlašćenja i pitanje navodne "ekstrateritorijalnosti".

Suprotno dosadašnjoj praksi, prema kojoj procesi regulisanja odnosa države sa drugim vjerskim zajednicama (Katoličkom crkvom, Islamskom vjerskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom) nisu bili podvrgnuti bilo kakvoj vrsti javne rasprave, niti su izazvali veću pažnju bilo stručne ili laičke javnosti, pitanje regulisanja odnosa sa SPC je odavno izašlo iz strukovne sfere i postalo predimenzionirano političko pitanje, navodi se u saopštenju.

Prijedlog teksta pripremilo je resorno Ministarstvo pravde i usvojen je na sjednici Vlade 8. jula.

U saopštenju napominju da je poslije toga došlo do raznih interpretacija teksta, a kako od strane stručnih pravnika, tako i od laičke javnosti.

Na inicijativu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, Abazović je prihvatio da tekst prijedloga Temeljnog ugovora još jednom analizira radni tim pravnika koji bi u razumnom roku dao određene komentare o svim mogućim spornim pitanjima.

U Vladi podsjećaju da tim nije formiran jer su članovi koje je kandidovao Đukanović odustali, ali je i nakon toga Kabinetu predsjednika Vlade dostavljeno nekoliko pravnih mišljenja koje se bave analizom teksta prijedloga Temeljnog ugovora.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Krle 01.08.2022. 23:40
  Svaka čast premijeru Montenegro, gosp. Abazoviću. Premijer ima svoj stav od kojeg ne odustaje, iako trpi velike pritiske od Montenegrinaca i Mila Đukanovića. Ne odustaje od svoje namjere da potpiše temeljni ugovor sa SPC po cijenu premijerske fotelje. Pravi gospodin koji ima karakter što je odlika čestitih i poštenih ljudi koji misle svojom glavom.
Povezane vijesti
Danas Vavedenje Presvete Bogorodice Danas Vavedenje Presvete Bogorodice
Sutra Vavedenje Presvete Bogorodice Sutra Vavedenje Presvete Bogorodice
Gaćanović: Čajničko jevanđelje - vlasništvo SPC i njenih vjernika Gaćanović: Čajničko jevanđelje - vlasništvo SPC i njenih vjernika
Najčitanije
 • Preminuo Veselin Puketa
  3h 50m
  1
 • Učenik, koji je izmakao stolicu profesorici, pokušao da se ubije
  4h 54m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  20h 9m
  0
 • Osumnjičeni za brutalno ubistvo mladića predat Tužilaštvu
  20h 28m
  1
 • Recept za posnu sarmu
  6h 38m
  1