Абортус улази у Устав

29.02.2024. 19:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Већина представника у Сенату, горњем дому француског парламента, гласала је за то да се право жена на абортус унесе у Устав.

Приједлог, који је раније одобрио и доњи дом, подржало је 267 представника, а 50 гласова је било против, преноси Би-Би-Си.

Абортус је легалан у Француској од 1974. године, али је посљедњих година растао притисак јавности да се то право додатно учврсти у закону.

Постојале су назнаке да ће се право на прекид трудноће мијењати у овој земљи, као што је то био случај у неким америчким државама и у Пољској.

Емануел Макрон, француски предсједник, сазвао је посебно, поновљено гласање на којем су се оба дома парламента састала далеко од Париза у предграђу Версаја.

Ако се на заједничкој сједници усвоји уставни амандман већином од најмање три петине, неће бити потребе за референдумом.

Истраживање које је спровео Француски институт за јавно мњење (ИФОП) у новембру 2022. године, када је Доњи дом парламента гласао о закону, показало је да је 86 одсто људи подржава такав амандман.

Ниједна од главних политичких партија у земљи не доводи у питање право на абортус, али језик коришћен у амандману је ревидиран послије гласања 2022. године, када је Народна скупштина подржала "право" на прекид трудноће.

Прошлог мјесеца Макронова влада позвала је на измјену Члана 34. Устава Француске са приједлогом да се промијени у "слобода жене да посегне за побачајем, а која јој је гарантована".

Ову нову формулацију о "загарантованој слободи" одобрио Сенат у сриједу.

Коментари 0
Повезане вијести
Макрон одбио да се обрати нацији након првих резултата избора у Француској! Макрон одбио да се обрати нацији након првих резултата избора у Француској!
Никад већа излазност бирача на изборе у Француској Никад већа излазност бирача на изборе у Француској
Вечерас судар двије најтрофејније селекције Старог континента Вечерас судар двије најтрофејније селекције Старог континента
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  22h 7m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  10h 36m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  17h 7m
  6
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  21h 22m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  11h 38m
  2