Аћић: У наредном периоду очекује се већи прилив миграната

08.06.2020. 10:41
0
ИЗВОР: Srna

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић истакао је да се у наредном периоду у БиХ очекује већи прилив миграната, те да је дошло до промјене мигрантских рута кретања према Унско-санском кантону, па се као алтернатива користе српска повратничка села.

– То изазива велики проблем међу становништвом, као и градња кампа Липа. У Српској неће бити изградње мигрантских центара, а њена територија им може бити само транзит – рекао је Аћић за Глас Српске. Говорећи о Регионалном стамбеном програму за избјегла и расељена лица, Аћић је навео да је то највећи пројекат који се спроводи у БиХ и Српској када је у питању стамбено збрињавање избјеглица, расељених лица и повратника.

– Ако овај програм заврши у јуну 2022. године, добар дио зацртаних циљева биће испуњен, али не и сви који су постављени на почетку пројекта – додао је Аћић. Он је навео да је план био да се у БиХ изгради 5.400 стамбених јединица, по 1.800 за Србе, Хрвате и Бошњаке.

– Ријеч је о пројекту са високим стандардима градње, а корисници су особе које немају условну стамбену јединицу у региону, односно БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори. Сарадња у региону је коректна, јер се у овом пројекту сви сусрећемо са истим пословима и проблемима – напоменуо је Аћић.

Он је навео да је ријеч о сложеном пројекту у готово свим сегментима, те да су донатори од почетка захтијевали одређене административне процедуре које су биле услов за почетак реализације.

– Дуго је трајао избор корисника, провјеравала се имовина у региону и БиХ, обилазио терен у локалним заједницама, постојао је различит приступ о испуњавању обавеза, односно обезбјеђивању земљишта, прикључака, дозвола. Све је то доводило до застоја у реализацији – објаснио је Аћић.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 30m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 26m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 55m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 30m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 23m
    0