Аеродром Српске : Губитак четврт милиона, а запошљавају нове раднике

07.05.2021. 09:10
0
ИЗВОР: capital.ba

Губитак Аеродрома Републике Српске у прошлој години износио је 256.735 КМ, а приходи су им се у односу на 2019. годину смањили за више од два милиона марака. То их није спријечило да запосле нове раднике и повећају трошкове за плата и накнаде за више од 17.500 марака.

Конкретно, укупни приходи овог предузећа су у 2019. години износили 5,9 милиона КМ, док су прошле години остварили приходе од 3,9 милиона марака.

У укупним приходима највећи су приходи од продаје робе, и износе 1,1 милион марака, а у односу на 2019. годину су мањи за преко два милиона марака јер су тада износили 3,4 милиона КМ.

Када су у питању расходи, највиши су трошкови за плате и накнаде запослених и они су се у односу на 2019. годину повећали.

У 2019. години ови трошкови су износили 1.539.691 КМ,  а прошле године 1.557.210 односно већи су за чак 17.519 марака.

Оно што је занимљиво је да су Аеродроми Републике Српске повећали број радника, па је тако просјечан број запослених у 2019. години износио 69, а у 2020. години 74.

Неизвјесно пословање усљед пандемије корона вируса

У плану пословања за ову годину управа предузећа је навела да је након највећег раста саобраћаја од оснивања аеродрома, увођењем редовних линија компаније Рyнаир, услиједила готово потпуна обустава саобраћаја и пад прихода за око 40 одсто у прошлој години у односу на 2019. годину.

Навели су и да је њихово пословање у овој и наредним годинама праћено великом неизвјесношћу због обуставе авио-саобраћаја усљед пандемије корона вируса.

КАПИТАЛ је раније писао да би пословање бањалучког аеродрома у овој години без редовне финансијске инјекције из буџета од 1,9 милиона марака било би неодрживо. Иако Влада Републике Српске предузећу “Аеродроми Републике Српске” новцем грађана и привредника годинама помаже да опстане, управа није успјела да то оправда, па у години велике неизвјесности умјесто резова планира повећати трошкове.

План пословања за ову годину,  показује како ће предузеће потрошити око 300.000 марака више него у прошлој години, или процентуално 7,26 одсто.

То се прије свега односи на трошкове за плате и накнаде за запослене попут регреса и слично, гдје ће у односу на 2020. годину бити потребно издвојити 205.000 марака више, или 14 одсто.

Раније је такође најављено да би са закашњењем од пар година и након уложених милиона ускоро требала бити отворена карго зграда овог аеродрома.

Изградња карго објекта бањалучког аеродроме почела је у мају 2017. године, а рок за завршетак радова је био 120 дана. Инспекција је неколико пута обустављала градњу због одступања од пројектне документације.

Подсјећања ради, извоз свјеже јунетине из БиХ у Турску 2015. године је вршен путем бањалучког аеродрома јер у том моменту ЕУ није дозвољавала провоз роба из трећих земаља у треће земље, путем своје територије.

На бањалучком аеродрому је постојао технички центар, који је у период када се превоз јунетине одвијао авионом, претворен у хладњачу.

Тадашња управа Аеродрома је процијенила да треба инвестирати у карго саобраћај, те су од укупно седам милиона марака инвестиционог зајма, за карго бизнис и градњу новог карго центра издвојили два милиона.

Одмах након што је ЕУ дозволила транспорт меса преко своје територије, превоз јунетине из БиХ у Турску је настављен копненим путем, а изградња бањалучког карго објекта стајала је годинама у мјесту.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 24m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 23m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 50m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 42m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 40m
    1