Афера и пријетње око избора директора РАК-а

29.05.2020. 20:31
1
ИЗВОР: TV BN

СНСД припрема терен да умјесто Предрага Ковача у фотељу директора РАК-а засједне Драшко Милиновић, бивши директор РТРС-а. Телефонска сједница Савјета Агенције одржана је 24. априла и на њој је донесена одлука да се Драшко Милиновић предложи Савјету министара БиХ на потврђивање именовања генералног директора. Да ли је Милиновић изабран под политичким притиском и пријетњама?

Избор за директора Регулаторне агенције за комуникације БиХ постаје афера. Адвокат актуелног директора РАК-а Предрага Ковача тврди да је учињено низ процедуралних мањкавости и материјално-правних пропуста приликом гласања о избору будућег директора Агенције.

 Нема записника са сједнице из којег би се видјело да ли је вођена расправа и образложење због чега су четири члана Савјета агенције који су у претходном периоду 19 пута гласали за изрицање казнених мјера против РТРС-а и Драшка Милиновића као директора те куће, промијенили мишљење.

- Када се томе дода чињеница, а зашта постоје докази, да је бар један члан Савјета Агенције, према властитим тврдњама и материјалним доказима, био под пријетњама и уцјенама да гласа за господина Милиновића, сматрам да би било сврсисходно да повучете поменуту одлуку, прије него надлежно Тужилаштво БиХ и јавност буду упознати са начином на који је одлука од 24. 4. 2020. године донесена -

Одлука није повучена. Случај је завршио у Тужилаштву БиХ. Актуелни директор РАК-а Предраг Ковач поднио је кривичну пријаву против Н.Н. лица због наводних пријетњи које су упућене Милошу Шолаји, једном од чланова Савјета РАК-а.

- То је једна порука, доказ коју је један члан Вијећа послао Ковачу у којој се извињава због тога што је гласао против њега, гдје он каже да је устукнуо пред уцјенама кад су стартована дјеца и да није издржао. То се може провјерити увидом у телефоне Ковача и тог другог лица. На њему је да објашњава да ли је било пријетњи или није било пријетњи – каже за БН ТВ адвокат Предрага Ковача, Драгиша Јокић.

Милош Шолаја у поруци је навео разлоге због којих је дао свој глас за именовање Драшка Милиновића.

Слика

- Стид ме је због овога, ма колико рационални разлози били за овакву одлуку. Устукнуо сам пред уцјенама када су стартована дјеца. Нисам издржао. Немам образа у очи да погледам, нећу долазити у Сарајево, немам снаге да се сретнемо – садржај је поруке коју је наводно Милош Шолаја послао Предрагу Ковачу.

Шолаја у телефонском разговору поручује да ће  изјаву прво дати Тужилаштву БиХ. Тврди да пријетњи није било, као ни поруке која је уз пријаву достављена Тужилаштву. Због именовања Драшка Милиновића, предсједавајући и члан Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ Пламенко Чустовић поднио је оставку. Тврди да је одлука о именовању Драшка Милиновића донесена по политичкој вољи.

- Суштина је и укратко се може казати да се ради о томе да је одлука о именовању генералног директора према мом мишљењу донесена изван Савјета РАК-а БиХ, а само реализована на Савјету РАК-а. И то ме је поразило као предсједавајућег Савјета, које је до сада радило врло коректно и независно. Показало ми је све да се ради о великом упливу политике, јер је изабран човјек чији је избор најављиван још и прије него што је конкурс расписан. Ја више нисам хтио да учествујем у раду таквог тијела, јер сматрам да ту нема простора за један добар и независан рад'– каже за БН ТВ предсједавајући Савјета РАК-а БиХ Пламенко Чустовић.

Како сада ствари стоје Регулаторна агенција за комуникације ''шап'том је пала''. У институцију чији је темељ независност, политика је ушла на велика врата.

- Ово је посљедњи бастион који није био освојен од стране политике, који ће представљати огромну пријетњу према критички настројеним медијима против онога што ради власт. Ово је пораз за струку и све остале – каже новинар Синиша Вукелић.

Ако Драшко Милиновић буде одабран за новога директора РАК-а профитираће, првенствено, он, партија СНСД, али и руководство РТРС, кажу новинари.

Док је био главни у Јавном сервису, због казни због кршења кодекса и закона коштао је пореске обвезнике готово 300 хиљада марака. Покушали смо да га контактирамо, али на телефонске позиве није одговарао.

Према важећим законима, генералног директора потврђује Савјет министара БиХ. Тренутно се на позицији директора РАК-а налази Предраг Ковач из СДС-а. Савјет министара именовао га је на ову функцију 26. априла 2016. године.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    bacuska 01.06.2020. 09:40
    Je li Dušica Šolaja snaha Miloša Šolaje?
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 13m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 24m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 50m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 55m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 23m
    0