Агенција за лијекове БиХ: Налаз квалитета кисеоника са УКЦ Српске није валидан

30.09.2021. 15:41
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ рекли су данас да налаз контроле кисеоника који је Универзитетско клиничком центру Републике Српске дистрибуирала фирма "ТГТ Техногас" Лакташи и који је данас представљен на конференцији за новинаре у Бањалуци - није валидан.

Контрола квалитета лијекова у Босни и Херцеговини се обавља у Контролној лабораторији агенције, а која је у мрежи Службених контролних лабораторија за лијекове (OMCL - Official Medicine Control Laboratories), рекли су из Агенције.

- Сваки лијек, укључујући и медицински кисеоник који је прошао поступак регистрације у Босни и Херцеговини треба имати дозволу за стављање у промет, треба бити произведен и контролисан од овлаштеног произвођача у складу са том дозволом, контролисан од Агенције или друге лабораторије коју овласти Агенција, и дистрибуиран у Босни и Херцеговини од овлаштеног велепродајника - кажу из Агенције.

Истакли су да у земљама Европске Уније као и региона постоје надлежна тијела за лијекове са истим овлаштењима те да је сврха постојања Агенције осигурање сигурних, квалитетних и дјелотворних лијекова на тржишту Босне и Херцеговине, односно заштита јавног здравља.

Додали су да за специфичне анализе Агенција, у складу са Законом о лијековима и медицинским средствима, може ангажовати другу лабораторију, која се такође налази у мрежи Службених контролних лабораторија за лијекове, односно лабораторију признату од Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине.

- Налаз узорка кисеоника, издат за кисеоник који је стављен у промет без да су испуњени захтјеви из Закона о лијековима и медицинским средствима, а који је при том узоркован од неовлаштеног лица и контролисан од неовлаштеног лабораторија, не може бити валидан, те се поједине изјаве о његовом одговарајућем квалитету не могу сматрати утемељеним - истичу у Агенцији.

"Да ли су закони у Босне и Херцеговине једнаки за све?", питају из Агенције.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља Ален Шеранић данас су саопштили да је лабораторија из Београда добила резултате анализе кисика из УКЦ-а Републике Српске, који говоре да се користи медицински кисеоник за лијечење пацијената.

- Референтна установа је извршила анализу кисеоника. Узорак који је узет у УКЦ Републике Српске је показао да је чистоћа кисеоника 99,80. Ово у преводу значи да је пуно боље него што је Законом прописано -  истакао је Вишковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Золак разријешен дужности, Наташа Грубиша в.д. директор Агенције за лијекове Золак разријешен дужности, Наташа Грубиша в.д. директор Агенције за лијекове
Цијена горива све већа, а колико се контролише његов квалитет Цијена горива све већа, а колико се контролише његов квалитет
Ђајић: Не можемо законски да набавимо кисеоник Ђајић: Не можемо законски да набавимо кисеоник
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 20m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    54m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 3m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 55m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 48m
    0