Агенција за поштански саобраћај: Писање ћирилицом није забрањено

15.04.2021. 14:46
0
ИЗВОР: СРНА

Адреса примаоца у унутрашњем поштанском саобраћају у БиХ може бити уписана латиничним или ћириличним писмом, те арапским бројевима, а пошиљка за иностранство може бити адресирана писмом државе одредишта, уз услов да су латиницом уписани назив мјеста и назив одредишне државе, речено је Срни у Агенцији за поштански саобраћај БиХ.

Позивајући се на акте Свјетске поштанске уније, из Агенције наводе да адреса и име примаоца морају бити тачни и потпуни, те уписани читљиво, латиничним словима и арапским бројевима.

- Ако се у одредишној држави употребљава друго писмо и бројеви, препоручује се адресу уписати словима и бројевима тог писма. Име одредишног мјеста и име одредишне државе, уписују се великим словима заједно са тачним поштанским бројем, односно бројем одговарајуће доставне зоне или бројем претинца поштанског уреда, ако постоји - појаснили су у овој агенцији.

Име одредишне земље уписује се прво на језику државе поријекла.

Ради избјегавања било каквих тешкоћа у транзитним државама, пожељно је, како се наводи, додати име одредишне државе на једном међународно познатом језику.

- Именовани оператори могу препоручити да на пошиљкама адресираним за државе у којима се препоручује уписати поштански број испред назива мјеста одредишта, поштанском броју треба претходити Алфа 2 шифра државе, прописана нормама EN ISO 3166-1, иза које долази цртица - прецизирају из Агенције.

У Агенцији истичу да то ни на који начин не умањује обавезу писања пуног назива одредишне државе.

Препоручена пошиљка Србина из Мостара са отпремницом је предата 7. априла у главној пословници "Хрватске поште" у Мостару, а пошиљаоцу се вратила прије неколико дана са наљепницом на коверти на којој пише "забрањено писање ћирилицом" и печат Поште Загреб.

Коментари 0
Повезане вијести
Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    16h 55m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    19h 14m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    19h 41m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    22h 21m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    15h 2m
    0