Акцизна политика подстакла пушаче да купују јефтине и сумњиве цигарете

02.02.2022. 14:13
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Годинама уназад смањује се број проданих кутија цигарета, међутим, није дошло до пада броја конзумената, већ до цвјетања илегалног тржишта. Црно тржиште дуванских производа у БиХ премашило је легално, по чему је БиХ јединствен случај у Европи.

Због овог буџет сваке године остаје без скоро милијарду марака, а легална индустрија губи стотине милиона марака. Економисти  из Удружења “Либерални форум” и Удружења економиста РС “ЅWОТ” управо зато су израдили анализу “Акцизне политике на дуван у БиХ, тренутно стање и перспективе”.

– Имамо податак да је 2020. године три пута мање продатих цигарета. Било би добро да је то усљед престанка конзумације цигарета, али то није случај. Црно тржиште представља нефер конкуренцију, па се легалним произвођачима, који плаћају раднике и порезе, тешко борити са таквом конкуренцијом – рекао је Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС “ЅWОТ”.

Један од аутора документа Адмир Чавалић поручио је да је идентификован погрешан модел акцизне политике, посебно од 2016. године.

Истиче да није дошло до пада конзумената, већ се повећавало илегално тржиште.

– Јачале су криминалне организације које се баве дистрибуцијом или чак производњом цигарета и дувана – истакао је он.

Неке од препорука су враћање на модел акцизне политике из 2016. године, едукација становништа о негативним посљедицама конзумирања производа и, можда најважнија, она која се односи на намјенску потрошњу средстава прикупљених по основу акциза дуваних производа.

 Ради се о милијардама марака у протеклих десетак година. Нажалост, та средства се не користе примарно за здравствене сврхе, као што је случај свугдје у свијету, већ иду за крпљење текуће потрошње – истакао је он.

Слика

Арсен Хршум/Фото: М.Јаковљевић/РАС Србија

- Према подацима, посљедице тренутне акцизне политике су да континуирано долази до раста сивог тржишта, и да након 2017. године илегално тржиште се изједначава са легалним по обиму трговине - нагласио је Арсен Хршум из Удружења економиста “ЅWОТ”.

Произвођачи дувана истичу да умјесто легалних цигарета, пушачи су сада прешли на црно тржиште и пуше штетнији дуван од оног који је у цигаретама.

– У БиХ је све мање дувана. Деведесетих година имали смо осам до девет хиљада тона, а прошле године било је од 350 до 380 тона. Главни разлог развоја црног тржишта су неадекватне аквцизе које су донесене са намјерном да одврате пушаче од конзумације, али се постигао супротан ефекат – истакао је Светозар Михајловић, представник произвођача дувана.

Сматра да би смањењем акциза и повећањем подстицаја имали знатно веће приходе од индиректних пореза у буџету.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 02.02.2022. 18:11
    Dobro ste skontali,ako vas poslusaju
Повезане вијести
Ново поскупљење цигарета у БиХ Ново поскупљење цигарета у БиХ
Електронске цигарете могу да паралишу имунолошке ћелије Електронске цигарете могу да паралишу имунолошке ћелије
Потврђена оптужница за крађу 630 кутија цигарета на Палама Потврђена оптужница за крађу 630 кутија цигарета на Палама
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    5h 12m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    17h 48m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    3h 8m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    16h 2m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    2h 26m
    0