Акумулирана средства од потрошача са Источне Илиџе иду за реконструкцију водоводне мреже на подручју ове општине

25.07.2023. 19:31
1
ИЗВОР: katera.news

На данас одржаној 24. сједници Скупштине општине Источна Илиџа усвојене су све тачке дневног реда, а већина њих се тицала функционисања ове локалне заједнице.

Поред разрјешења и именовања в.д. директора јавних установа, одборници су гласали и за тачке које се тичу приједлога Одлуке о усвајању регулационих и урбанистичких планова, приједлога одлука о Плану мрежа здравствених установа на тероторији ове локалне заједнице, информација о раду јавних установа и предузећа за претходну годину, информације о стању школских објеката и материјалном положају школа, као и  тачке које се тичу Нацрта одлука о усвајању ребаланса буџета општине Источна Илиџа за ову годину, као и Нацрту одлуке о измјенама и допунама Одлуке о извршењу буџета за ову годину.

На дневни ред је накнадно уврштена и тачка која се тиче утврђивања цијене воде, односно њеног повећања са 0,80 КМ на 1,1 КМ за кубик утрошене воде, те су се тиме пред одборницима нашле 33 тачке дневног реда.

Потврђена су именовања старих в.д. директора јавних установа, па је Милош Елчић остао в.д. директор ЈУ „Спортско рекреативног центра“ Источна Илиџа, а Божидар Новаковић в.д. директора ЈУ „Центар за за културу и информисање“ Источна Илиџа.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да се пред одборницима нашла и Иницијатива за промјену регулационог плана којим ће се дефинисати изградња још једног пословног објекта на подручју ове општине, на споју улица Српских владара и Војводе Радомира Путника.

Осим тога, усвојен је и Нацрт ребаланса буџета ове општине за текућу годину, због, како наводи Божовић, одређених текућих прихода и расхода, односно, непланираних прихода који су дефинисани усвајањем Буџета за 2023. годину.

- Већ у јулу мјесецу смо у ситуацији да покрећемо Иницијативу ребаланса буџета, односно, на данашњој скупштини смо усвојили његов нацрт. Ребаланс буџета подразумијева повећање прихода, односно капиталних пројеката који ће се реализовати на подручју општине Источна Илиџа до краја ове године. Имамо повећање, у односу на план који је усвојен крајем 2022. године, за неких милион КМ – рекао је он, истичући да Општина на реалан начин планира и усклађује буџетске приходе са расходима.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Од Надзорног одбора ЈКП „Водовод и канализација“ дошла је, како каже, нова примјена и методологија формирања цијена према крајњим корисницима услуга овог предузећа.

- Скупштина је једногласно дала сагласност на усвајање нових цијена, с тим што су одборници скупштинске већине дали четири закључка. Између осталих, један се тиче стављања мораторијума на запошљавање у ЈКП „Водовод и канализација“, што су одборници скупштинске већине усвојили, без сагласности одборника СНСД-а, који су били против – рекао је он.

Божовић истиче да је свјестан у каквој ситуацији се ово предузеће налази, те да је потребно уложити значајна финансијска средства у реконструкцију мреже, да не би дошло до тога да ово предузеће, у наредном периоду, оде у стечај.

- По новој методологији, та средства се акумулирају на посебан подрачун у окиру  ЈКП „Водовод и канализација“. Пред саму скупштину, директор овог предузећа Љубиша Лаловић и ја, као начелник, смо потписали споразум, којим се ово предузеће обавезало да се средства која се акумулирају од потрошача са подручја општине Источна Илиџа, у наредној години улажу у реконструкцију мреже на подручју ове општине, по приоритетним пројектима на које сагласност да општина Источна Илиџа – рекао је он.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Божовић се осврнуо и на изградњу моста „Плави анђели“, истичући да је прије неких мјесец дана извршено тестирање на оптерећење, као и да је мост завршен, али још увијек није пуштен у употебу.

Као разлог томе, Божовић наводи избор извођача за завршетак кружне раскрснице на споју Аеродромске улице, која иде преко моста, са њеним спојем са Улицом војводе Мишића.

- Процедура избора тог извођача је у току и тренутно траје жалбени поступак. Најповпљнији извођач радова на поступку јавне конкуренције је предузеђе „Илиџа путеви“ и очекујемо ускоро да, на основу општег интереса, изузмемо дио приватног земљишта које се налази и потпишемо уговор како би завршили кружну раскрсницу и мост, те их до септембра-октобра ове године пустили у употребу – рекао је он.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Владимир Ћосовић, шеф Клуба одборника СНСД-а, навео је да одборници ове странке нису подржали Информација о раду јавних установа и предузећа „Комила“ и „Услужног сервиса“ за претходну годину.

Скупштинско засједање можете пратити уживо, уз подршку и помоћ Центра за културу и информисање Источна Илиџа, на нашем ТВ-каналу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Paljanin 01.08.2023. 18:09
    Do kad će paljanski penzioneri plaćati komunalije Istočnom Sarajevu?
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 32m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    5h 56m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 11m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    20h 40m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    5h 50m
    0