Akumulirana sredstva od potrošača sa Istočne Ilidže idu za rekonstrukciju vodovodne mreže na području ove opštine

25.07.2023. 19:31
1
IZVOR: katera.news

Na danas održanoj 24. sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojene su sve tačke dnevnog reda, a većina njih se ticala funkcionisanja ove lokalne zajednice.

Pored razrješenja i imenovanja v.d. direktora javnih ustanova, odbornici su glasali i za tačke koje se tiču prijedloga Odluke o usvajanju regulacionih i urbanističkih planova, prijedloga odluka o Planu mreža zdravstvenih ustanova na terotoriji ove lokalne zajednice, informacija o radu javnih ustanova i preduzeća za prethodnu godinu, informacije o stanju školskih objekata i materijalnom položaju škola, kao i  tačke koje se tiču Nacrta odluka o usvajanju rebalansa budžeta opštine Istočna Ilidža za ovu godinu, kao i Nacrtu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršenju budžeta za ovu godinu.

Na dnevni red je naknadno uvrštena i tačka koja se tiče utvrđivanja cijene vode, odnosno njenog povećanja sa 0,80 KM na 1,1 KM za kubik utrošene vode, te su se time pred odbornicima našle 33 tačke dnevnog reda.

Potvrđena su imenovanja starih v.d. direktora javnih ustanova, pa je Miloš Elčić ostao v.d. direktor JU „Sportsko rekreativnog centra“ Istočna Ilidža, a Božidar Novaković v.d. direktora JU „Centar za za kulturu i informisanje“ Istočna Ilidža.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da se pred odbornicima našla i Inicijativa za promjenu regulacionog plana kojim će se definisati izgradnja još jednog poslovnog objekta na području ove opštine, na spoju ulica Srpskih vladara i Vojvode Radomira Putnika.

Osim toga, usvojen je i Nacrt rebalansa budžeta ove opštine za tekuću godinu, zbog, kako navodi Božović, određenih tekućih prihoda i rashoda, odnosno, neplaniranih prihoda koji su definisani usvajanjem Budžeta za 2023. godinu.

- Već u julu mjesecu smo u situaciji da pokrećemo Inicijativu rebalansa budžeta, odnosno, na današnjoj skupštini smo usvojili njegov nacrt. Rebalans budžeta podrazumijeva povećanje prihoda, odnosno kapitalnih projekata koji će se realizovati na području opštine Istočna Ilidža do kraja ove godine. Imamo povećanje, u odnosu na plan koji je usvojen krajem 2022. godine, za nekih milion KM – rekao je on, ističući da Opština na realan način planira i usklađuje budžetske prihode sa rashodima.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Od Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ došla je, kako kaže, nova primjena i metodologija formiranja cijena prema krajnjim korisnicima usluga ovog preduzeća.

- Skupština je jednoglasno dala saglasnost na usvajanje novih cijena, s tim što su odbornici skupštinske većine dali četiri zaključka. Između ostalih, jedan se tiče stavljanja moratorijuma na zapošljavanje u JKP „Vodovod i kanalizacija“, što su odbornici skupštinske većine usvojili, bez saglasnosti odbornika SNSD-a, koji su bili protiv – rekao je on.

Božović ističe da je svjestan u kakvoj situaciji se ovo preduzeće nalazi, te da je potrebno uložiti značajna finansijska sredstva u rekonstrukciju mreže, da ne bi došlo do toga da ovo preduzeće, u narednom periodu, ode u stečaj.

- Po novoj metodologiji, ta sredstva se akumuliraju na poseban podračun u okiru  JKP „Vodovod i kanalizacija“. Pred samu skupštinu, direktor ovog preduzeća Ljubiša Lalović i ja, kao načelnik, smo potpisali sporazum, kojim se ovo preduzeće obavezalo da se sredstva koja se akumuliraju od potrošača sa područja opštine Istočna Ilidža, u narednoj godini ulažu u rekonstrukciju mreže na području ove opštine, po prioritetnim projektima na koje saglasnost da opština Istočna Ilidža – rekao je on.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Božović se osvrnuo i na izgradnju mosta „Plavi anđeli“, ističući da je prije nekih mjesec dana izvršeno testiranje na opterećenje, kao i da je most završen, ali još uvijek nije pušten u upotebu.

Kao razlog tome, Božović navodi izbor izvođača za završetak kružne raskrsnice na spoju Aerodromske ulice, koja ide preko mosta, sa njenim spojem sa Ulicom vojvode Mišića.

- Procedura izbora tog izvođača je u toku i trenutno traje žalbeni postupak. Najpovpljniji izvođač radova na postupku javne konkurencije je preduzeđe „Ilidža putevi“ i očekujemo uskoro da, na osnovu opšteg interesa, izuzmemo dio privatnog zemljišta koje se nalazi i potpišemo ugovor kako bi završili kružnu raskrsnicu i most, te ih do septembra-oktobra ove godine pustili u upotrebu – rekao je on.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Vladimir Ćosović, šef Kluba odbornika SNSD-a, naveo je da odbornici ove stranke nisu podržali Informacija o radu javnih ustanova i preduzeća „Komila“ i „Uslužnog servisa“ za prethodnu godinu.

Skupštinsko zasjedanje možete pratiti uživo, uz podršku i pomoć Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža, na našem TV-kanalu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Paljanin 01.08.2023. 18:09
    Do kad će paljanski penzioneri plaćati komunalije Istočnom Sarajevu?
Povezane vijesti
Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“ Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“
Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO) Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 48m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 55m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 37m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 15m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 47m
    0