Алармантни подаци: Колико је ученика из Српске отишло у иностранство?

25.03.2024. 10:39
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У прошлој школској години 605 ђака из основних школа широм Српске наставило је школовање у образовним установама у иностранству, потврђено је за "Независне новине" из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Демограф Стево Пашалић казао је у разговору за "Независне новине" да су ово неповољни подаци за образовање у Републици Српској.

- Кроз овај обухват можемо видјети и демографски тренд кретања јер смањивање броја ученика типична је посљедица демографије - казао је Пашалић.

Истиче да се одлазак ђака у иностранство дешава у континуитету јер велики број цијелих породица годинама уназад одлази трбухом за крухом и сигурно је да, како каже Пашалић, се може очекивати да ће се дешавати и у наредним годинама.

Социолог Владимир Васић казао је да подаци о броју ђака који су наставили школовање ван наше земље говоре да Српску више не напуштају појединци, него цијеле породице.

- Оно што је погубно јесте то што иду људи са стеченим знањем, али и што остајемо сиромашни за људске ресурсе - казао је Васић.

Додао је да велики дио породица одлази због усложњене социоекономске ситуације, безбједносне ситуације, те млади не желе да живе више у друштву гдје је висока стопа корупције и криминала.

- Тек ћемо у будућности да видимо посљедице ових данашњих савремених егзодуса, зато што нам одлазе млади људи са породицама - рекао је Васић.

У Министарству су прецизирали да је у школској 2022/23. години 1.688 основаца промијенило школу и наставило образовање у другим школама.

- Од тог броја њих 910 их је наставило школовање у другој школи у Републици Српској, 106 у Федерацији БиХ, 13 у школама у Брчко дистрикту, а 605 у иностранству - казали су из надлежног министарства и додали да су у прошлој школској години 54 ученика прекинула школовање.

- Десет ученика је прекинуло школовање из социјалних разлога, троје је напунило 15 година, двоје из личних разлога, један ученик је преминуо, а 38 ученика је напустило школовање из непознатих разлога - истичу из овог министарства.

Додају да што се тиче средњих школа, у прошлој школској години 585 ученика је исписано из школе.

- Тристо седамдесет ученика наставило је школовање у другој школи, док је 215 ученика напустило школовање због породичних разлога, ступања у брак, неоправданих изостанака, лошег успјеха, теже повреде обавезе ученика, здравствених разлога, смрти и других непознатих разлога - појаснили су из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Њихови подаци показују да од 370 ученика који су наставили школовање у другој школи, највећи број их је у некој од школа у Републици Српској и Федерацији БиХ, а 60 их је наставило школовање у иностранству.

- Важно је напоменути да су у току 2023. године кроз процес нострификација диплома у васпитно-образовни систем укључена 184 ученика који су се у претходном периоду школовали у иностранству, док је у току 2022. године из иностранства у Републику Српску уписано 198 ученика, а у току 2021. уписано је 112 ученика - закључили су из овог министарства.

Пише: Дајана Вујатовић

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    1h 19m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    21h 28m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    22h 33m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    16h 16m
    0