Албанци преорали темеље Цркве Богородице Хвостанске у Истоку

20.01.2024. 11:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Албанци су у селу Врело у општини Исток заузели 50 ари земљишта на којем се налазе темељи манастира и цркве Богородице Хвостанске која датира из шестог вијека, претходно поравнавши терен багерима и тешком механизацијом.

Простор, гдје су према записима темељи више православних цркава, Албанци су оградили жицом, металним стубовима и поставили таблу на којој на албанском језику пише "Црквени комплекс Студеница".

Мјештани су изјавили за "Политику" да су половином септембра обишли Хвостанску Богородицу или Хвостанску Студеницу, како је многи зову, а да су дошавши да је обиђу ове седмице имали шта да виде.

- Багерима је прекопана земља, поравнат терен и ограђен жицом. Ово је последњи удар на српске повратнике у општину Исток, али и идентитет и историју нашег народа. Сада отимају, присвајају метохијска црквишта, цркве и манастире као што је овај - поручили су Срби.

"Политика" подсјећа да су приштинске привремене власти кренуле са отимањем српских православних светиња прво у Новом Брду, затим у Подујеву, да су прије пар дана Цркву Свете Ане прогласили за албанску, односно католичку иако у Горњем Стрмцу гдје се она налази никада није било католика, а намјера им је да присвоје и Високе Дечане, Пећку Патријаршију, манастир Грачаницу и Цркву Богородице Љевишке, које су под заштитом Унеска, који се до сада ниједном није огласио.

На удару Албанаца су и српска гробља на којим је поломљено око 10.000 надгробних споменика, а посљедњи забиљежен случај, који је за сада стопиран је преоравање гробља из средњег вијека у Косовској Митровици, гдје је посљедњи Србин из села Суви До сахрањен 1950. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
"Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа" "Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа"
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 40m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 55m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 46m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 13m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 5m
    0