Albanci preorali temelje Crkve Bogorodice Hvostanske u Istoku

20.01.2024. 11:40
0
IZVOR: srna.rs

Albanci su u selu Vrelo u opštini Istok zauzeli 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i crkve Bogorodice Hvostanske koja datira iz šestog vijeka, prethodno poravnavši teren bagerima i teškom mehanizacijom.

Prostor, gdje su prema zapisima temelji više pravoslavnih crkava, Albanci su ogradili žicom, metalnim stubovima i postavili tablu na kojoj na albanskom jeziku piše "Crkveni kompleks Studenica".

Mještani su izjavili za "Politiku" da su polovinom septembra obišli Hvostansku Bogorodicu ili Hvostansku Studenicu, kako je mnogi zovu, a da su došavši da je obiđu ove sedmice imali šta da vide.

- Bagerima je prekopana zemlja, poravnat teren i ograđen žicom. Ovo je poslednji udar na srpske povratnike u opštinu Istok, ali i identitet i istoriju našeg naroda. Sada otimaju, prisvajaju metohijska crkvišta, crkve i manastire kao što je ovaj - poručili su Srbi.

"Politika" podsjeća da su prištinske privremene vlasti krenule sa otimanjem srpskih pravoslavnih svetinja prvo u Novom Brdu, zatim u Podujevu, da su prije par dana Crkvu Svete Ane proglasili za albansku, odnosno katoličku iako u Gornjem Strmcu gdje se ona nalazi nikada nije bilo katolika, a namjera im je da prisvoje i Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, manastir Gračanicu i Crkvu Bogorodice Ljeviške, koje su pod zaštitom Uneska, koji se do sada nijednom nije oglasio.

Na udaru Albanaca su i srpska groblja na kojim je polomljeno oko 10.000 nadgrobnih spomenika, a posljednji zabilježen slučaj, koji je za sada stopiran je preoravanje groblja iz srednjeg vijeka u Kosovskoj Mitrovici, gdje je posljednji Srbin iz sela Suvi Do sahranjen 1950. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima
"Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša" "Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša"
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    22h 18m
    10
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    13h 13m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    12h 2m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    22h 24m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    14h 39m
    0