Albanci preorali temelje Crkve Bogorodice Hvostanske u Istoku

20.01.2024. 11:40
0
IZVOR: srna.rs

Albanci su u selu Vrelo u opštini Istok zauzeli 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i crkve Bogorodice Hvostanske koja datira iz šestog vijeka, prethodno poravnavši teren bagerima i teškom mehanizacijom.

Prostor, gdje su prema zapisima temelji više pravoslavnih crkava, Albanci su ogradili žicom, metalnim stubovima i postavili tablu na kojoj na albanskom jeziku piše "Crkveni kompleks Studenica".

Mještani su izjavili za "Politiku" da su polovinom septembra obišli Hvostansku Bogorodicu ili Hvostansku Studenicu, kako je mnogi zovu, a da su došavši da je obiđu ove sedmice imali šta da vide.

- Bagerima je prekopana zemlja, poravnat teren i ograđen žicom. Ovo je poslednji udar na srpske povratnike u opštinu Istok, ali i identitet i istoriju našeg naroda. Sada otimaju, prisvajaju metohijska crkvišta, crkve i manastire kao što je ovaj - poručili su Srbi.

"Politika" podsjeća da su prištinske privremene vlasti krenule sa otimanjem srpskih pravoslavnih svetinja prvo u Novom Brdu, zatim u Podujevu, da su prije par dana Crkvu Svete Ane proglasili za albansku, odnosno katoličku iako u Gornjem Strmcu gdje se ona nalazi nikada nije bilo katolika, a namjera im je da prisvoje i Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, manastir Gračanicu i Crkvu Bogorodice Ljeviške, koje su pod zaštitom Uneska, koji se do sada nijednom nije oglasio.

Na udaru Albanaca su i srpska groblja na kojim je polomljeno oko 10.000 nadgrobnih spomenika, a posljednji zabilježen slučaj, koji je za sada stopiran je preoravanje groblja iz srednjeg vijeka u Kosovskoj Mitrovici, gdje je posljednji Srbin iz sela Suvi Do sahranjen 1950. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima
"Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša" "Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša"
Najčitanije
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  20h 19m
  0
 • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
  23h 43m
  0
 • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
  10h 49m
  0
 • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
  19h 12m
  0
 • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
  10h 30m
  0