Алекса Ћирић: Одликовање предсједника Српске велики подстрек за даљи рад (ВИДЕО)

11.01.2022. 14:45
0
ИЗВОР: Катера

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић на обиљежавању прославе 9. јануара - Дана Републике Српске одликовала је Алексу Ћирића из Пала Плакетом "Палата Републике", који је освојио прво мјесто на Републичком такмичењу из рецитовања.

Ћирић је, као ученик Основне школе "Србија" из Пала, на Републичком такмичењу побиједио рецитовањем пјесме Матије Бећковића "Ђе рече Јапан", а исту је изрецитовао и након додјеле плакете пред широким аудиторијумом и високим званичницима Српске и Србије у Банском двору у Бањалуци.

Алекса у разговору за портал Катера каже да му је била велика част рецитовати стихове пјесме Матије Бећковића пред високим званицама, али и примити Плакету "Палата Републике" од предсједника Републике Српске.

- Одликовање које сам добио ми много значи, сматрам да је ово велики подстрек за мене и да се и даље трудим, не само на овом пољу, него уопште у свом даљем школовању. Најважније је да се у Републици Српској цијени и поштује труд и залагање, како ученика и студената, тако и осталих - каже Ћирић у разговору за наш портал.

Он истиче да је поезију заволио у раном дјетињству, слушајући приче и пјесме које су му старији читали, те му је током одрастања поезија постала разонода.

- У седмом разреду основне школе моја наставница српског језика Радомирка Лаловић из ОШ "Србија" ми је предложила да се пријавим на такмичење из рецитовања. Она је одиграла велику улогу у том мом успјеху и заслужна је за исти колико и ја - каже Ћирић.

Слика

Фото: Приватна архива

Он истиче да је рецитовање вјежбао са наставницом Лаловић готово свакодневно, те да га је управо она научила на који начин да пренесе емоцију из пјесме и како да је боље разумије.

Алексина наставница из ОШ "Србија" Радомирка Лаловић каже за портал Катера да је његово рецитовање на Дан Републике Српске у Банском двору гледала на ТВ екрану, те да се на лицима присутне публике видјело одушевљење и да су схватили да је ово признање стигло у праве руке.

- Успјели смо - каже наставница и додаје - Алекса је даровит дјечак, талентован и за глуму и за рецитовање. Ипак, требало је препознати његов таленат, разлистати поетски осјећај и завирити у дубину његове посвећености пјесми.

Наставница Лаловић каже да су одабрали захтјевну пјесму Матије Бећковића "Ђе рече Јапан", коју је Алекса требало да стваралачки доживи, пробуди у себи емоцију, нагласи смисао и поруку пјесме.

- Знала сам да се без добре дикције, ритма, правилног акцента, паузе, технике говора и других фигура не може постићи лијеп рељефни говор поезије. Рецитовање је стваралачки умјетнички чин у ком поезија на путу од текста до гласа прође низ преображаја - каже наставница Лаловић.

Она додаје да су данима вјежбали за његов наступ у рецитовању, како би одговорили на високе захтјеве жирија, који су чинили универзитетски професори и професионални глумци.

- Алекса је одговоран дјечак и цијенио је моју посвећеност и жељу да његова рецитација стигне до срца слушалаца, и зато смо успјели - додаје Радомирка.

Каже да су Алексина слобода, рјечитост, искреност и богат дух особине у које је вјеровала, те да говор треба да буде емотивно доживљен и увјерљиво пренесен на публику.

У видео снимку испод можете погледати и то како Алекса Ћирић рецитује пјесму Матије Бећковића "Ђе рече Јапан", са којом је побиједио на Републичком такмичењу у рецитовању и коју је рецитовао и пред високим званицама у Банском двору 9. јануара, на Дан Републике Српске.

 

 

Пише: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 7m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    20h 36m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    14h 50m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    19h 54m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 2m
    0