Aleksa Ćirić: Odlikovanje predsjednika Srpske veliki podstrek za dalji rad (VIDEO)

11.01.2022. 14:45
0
IZVOR: Katera

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović na obilježavanju proslave 9. januara - Dana Republike Srpske odlikovala je Aleksu Ćirića iz Pala Plaketom "Palata Republike", koji je osvojio prvo mjesto na Republičkom takmičenju iz recitovanja.

Ćirić je, kao učenik Osnovne škole "Srbija" iz Pala, na Republičkom takmičenju pobijedio recitovanjem pjesme Matije Bećkovića "Đe reče Japan", a istu je izrecitovao i nakon dodjele plakete pred širokim auditorijumom i visokim zvaničnicima Srpske i Srbije u Banskom dvoru u Banjaluci.

Aleksa u razgovoru za portal Katera kaže da mu je bila velika čast recitovati stihove pjesme Matije Bećkovića pred visokim zvanicama, ali i primiti Plaketu "Palata Republike" od predsjednika Republike Srpske.

- Odlikovanje koje sam dobio mi mnogo znači, smatram da je ovo veliki podstrek za mene i da se i dalje trudim, ne samo na ovom polju, nego uopšte u svom daljem školovanju. Najvažnije je da se u Republici Srpskoj cijeni i poštuje trud i zalaganje, kako učenika i studenata, tako i ostalih - kaže Ćirić u razgovoru za naš portal.

On ističe da je poeziju zavolio u ranom djetinjstvu, slušajući priče i pjesme koje su mu stariji čitali, te mu je tokom odrastanja poezija postala razonoda.

- U sedmom razredu osnovne škole moja nastavnica srpskog jezika Radomirka Lalović iz OŠ "Srbija" mi je predložila da se prijavim na takmičenje iz recitovanja. Ona je odigrala veliku ulogu u tom mom uspjehu i zaslužna je za isti koliko i ja - kaže Ćirić.

Slika

Foto: Privatna arhiva

On ističe da je recitovanje vježbao sa nastavnicom Lalović gotovo svakodnevno, te da ga je upravo ona naučila na koji način da prenese emociju iz pjesme i kako da je bolje razumije.

Aleksina nastavnica iz OŠ "Srbija" Radomirka Lalović kaže za portal Katera da je njegovo recitovanje na Dan Republike Srpske u Banskom dvoru gledala na TV ekranu, te da se na licima prisutne publike vidjelo oduševljenje i da su shvatili da je ovo priznanje stiglo u prave ruke.

- Uspjeli smo - kaže nastavnica i dodaje - Aleksa je darovit dječak, talentovan i za glumu i za recitovanje. Ipak, trebalo je prepoznati njegov talenat, razlistati poetski osjećaj i zaviriti u dubinu njegove posvećenosti pjesmi.

Nastavnica Lalović kaže da su odabrali zahtjevnu pjesmu Matije Bećkovića "Đe reče Japan", koju je Aleksa trebalo da stvaralački doživi, probudi u sebi emociju, naglasi smisao i poruku pjesme.

- Znala sam da se bez dobre dikcije, ritma, pravilnog akcenta, pauze, tehnike govora i drugih figura ne može postići lijep reljefni govor poezije. Recitovanje je stvaralački umjetnički čin u kom poezija na putu od teksta do glasa prođe niz preobražaja - kaže nastavnica Lalović.

Ona dodaje da su danima vježbali za njegov nastup u recitovanju, kako bi odgovorili na visoke zahtjeve žirija, koji su činili univerzitetski profesori i profesionalni glumci.

- Aleksa je odgovoran dječak i cijenio je moju posvećenost i želju da njegova recitacija stigne do srca slušalaca, i zato smo uspjeli - dodaje Radomirka.

Kaže da su Aleksina sloboda, rječitost, iskrenost i bogat duh osobine u koje je vjerovala, te da govor treba da bude emotivno doživljen i uvjerljivo prenesen na publiku.

U video snimku ispod možete pogledati i to kako Aleksa Ćirić recituje pjesmu Matije Bećkovića "Đe reče Japan", sa kojom je pobijedio na Republičkom takmičenju u recitovanju i koju je recitovao i pred visokim zvanicama u Banskom dvoru 9. januara, na Dan Republike Srpske.

 

 

Piše: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO) Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO)
Osnovci iz OŠ „Srbija“ u Palama organizuju humanitarni bazar za odlazak na ekskurziju Osnovci iz OŠ „Srbija“ u Palama organizuju humanitarni bazar za odlazak na ekskurziju
Potvrđena optužnica zbog napada na policajca u Palama Potvrđena optužnica zbog napada na policajca u Palama
Najčitanije
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    23h 17m
    0
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    5h 20m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    22h 30m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    46m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    56m
    0