Алексић: Да се јаве грађани Српске који имају налазе биопсије

06.09.2023. 10:26
1
ИЗВОР: srna.rs

Адвокат Срђан Алексић, чија је канцеларија тужила НАТО након бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом, позвао је грађане Републике Српске који имају налаз биопсије да су обољели од посљедица бомбардовања да се јаве у његову канцеларију у Нишу како би покренули поступак против тог војног савеза.

Алексић је рекао Срни да ће током јесени из Републике Српске преузети налазе биопсије људи који су били изложени дејству осиромашеног уранија и тешко су обољели или преминули, а спремну су они или њихове породице спремне да туже НАТО.

- Боравићу у Републици Српској и добити узорке, биопсију од људи, цивила и бораца који су боравили у Хаџићима и у околини и који су обољели или преминули. Вероватно налазе чувају, да би их послао у Италију. Када добијемо резултате из Института из Торина, онда ће уследити тужбе пред судовима у Републици Српској и у Сарајеву - објаснио је Алексић.

Он је навео да је његова канцеларија до сада поднијела 35 тужби и да их је у Србији у припреми још најмање толико, истакавши да су резултати анализе урађени у Италији катастрофални.

- Код анализе узорака двије особе било је 500 пута више осиромашеног уранијума него што је дозвољено, 0,005 је у природи, а они су у телу имали 2,28 и 2,22. Такви резултати нису пронађени нигде. То су речи доктора са медицинског факултета у Торину и Института за нанотехнологију - каже Алексић.

Алексић је навео да је код тих држављана Србије узоркован 21 тешки метал који су, такође, токсични као и осиромашени уранијум, а да су посљедице на цјелокупно становништво несагледиве и трајне.

- Мислим да је и свест и време сазрело да можемо да тражимо правду за наше жртве - оцијенио је Алексић.

Према његовим ријечима, након бомбардовања осиромашеним уранијумом обољења од карцинома добила су епидемијске размјере, што би требало бити опомена за оне у Украјини који дозвољавају да им Запад пумпа оружје са таквим пуњењем.

Алексић је најавио да ће његова канцеларија 22. и 23. септембра организовати међународну конференцију у Нишу на којој ће бити представљено око 20 научних радова који се баве том темом.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на простору БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Током НАТО операције "Намјерна сила" погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа "томахавк", док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    kiko 06.09.2023. 13:24
    kontakt
Повезане вијести
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Алексић: Жртве морају добити сатисфакцију за ратни злочин НАТО-а Алексић: Жртве морају добити сатисфакцију за ратни злочин НАТО-а
Алексић: Mожемо тачно да утврдимо присуство уранијума у тијелу човјека Алексић: Mожемо тачно да утврдимо присуство уранијума у тијелу човјека
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    5h 1m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 43m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 11m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 18m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 16m
    0