Алексић: Посљедице осиромашеног уранијума научно већ доказане

15.11.2022. 14:04
0
ИЗВОР: srna.rs

Заступник жртава НАТО бомбардовања, адвокат Срђан Алексић изјавио је Срни да апсолутно не стоји навод високог званичника НАТО-а Хавијера Коломине да осиромашени уранијум не утиче на здравље људи, указујући да су тај утицај пред судом у Италији доказале наука и чињенице, као и анализа узорака два грађанина Србије.

Поводом Коломинине изјаве за Срну да одговорност НАТО-а за посљедице по здравље бомбардовања осиромашеним уранијумом мора бити заснована "на науци и чињеницама", Алексић је напоменуо да је та веза доказана пред судом у Италији у случају тужбе италијанских војника, али и за два грађанина Србије.

Он је напоменуо да је пред судом у Италији потврђена узрочно-посљедична веза НАТО муниције са осиромашеним уранијумом и обољења од канцера италијанских официра и војника, који су служили у БиХ и на Косову и Метохији.

Алексић је указао да су то доказали Институт за науку и технологију у Торину, као и Институт Ла сапиенца у Риму.

- Доказали су и документовали узрочно-последичну везу италијанских војника, именом и презименом, који су били на Косову и Метохији и у БиХ, а који су оболели од канцера. Пред судом у Италији Институт за науку и технологију је доказао присуство 21 тешког метала и осиромашеног уранијума у телу италијанских војника - рекао је Алексић.

Адвокат Алексић је навео да је то исто доказао његов адвокатски тим и за два грађанина Србије, пошто је њихове узорке послао на анализу у Торино.

- Апсолутно не стоји навод да осиромашени уранијум не утиче на здравље. Како осиромашени уранијум утиче на здравље и да постоји узрочно-последична веза је научно утврђено и доказано пред судом у Италији. То је већ учињено - рекао је Алексић.

Алексић је истакао да ће и његов адвокатски тим пред судом у Србији исто то доказати, али и ако постоји интересовање у Републици Српској да се ураде анализе и покрене поступак око наплате штете.

- Сигурно они који су одговорни да плате штету покушавају на сваки начин да избегну одговорност и накнаду штете, што није основано. Ми ћемо супротно да докажемо на суду /да су одговорни/ - рекао је Алексић.

Он је истакао да сви грађани Републике Српске и БиХ који су обољели могу да траже накнаде штете, као што ће тражити грађани Србије у појединачним парницама пред судом у Србији.

Алексић је подсјетио да је један од два грађанина којима је доказано присуство тешких метала осиромашеног уранијума, био и сада преминули пуковник Драган Стојчић, који је имао 500 пута више осиромашеног уранијума у тијелу него што је дозвољено.

- Анализа коју смо урадили показује да постоји 21 врста тешких метала, осиромашеног уранијума у телу пуковника Драгана Стојчића. Дозвољена количина осиромашеног уранијума у телу је 0,0053, а Стојчић је имао 2,28 јединица, што значи да је имао 500 пута више и да му је осиромашени уранијум напао више органа, због чега је и преминуо - од последица осиромашеног уранијума - рекао је Алексић.

Алексић је позвао све заинтересоване и оштећене који желе да се њихови узорци пошаљу на анализу, на биоспију у Италију, да му се јаве путем имејла /advokati.aleksic@gmail.com/.

- Сви људи који желе да питају и да им дамо одговор, нека се јаве - рекао је Алексић.

Замјеник помоћника генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбједносну политику Хавијер Коломина изјавио је Срни да разговори о одговорности НАТО-а за посљедице бомбардовања Републике Српске осиромашеним уранијумом морају бити "засновани на науци и чињеницама".

Он тврди да је Комитет за осиромашени уранијум, на основу независних доказа, закључио да НАТО-ово кориштење осиромашеног уранијума у сукобу у БиХ није довело до било каквог континуираног ризика по здравље, као и да то тврди неколико извјештаја УН.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Годишњица најстравичнијег напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију Годишњица најстравичнијег напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију
Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 7m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 31m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 0m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    4h 37m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 18m
    0