Aleksić: Posljedice osiromašenog uranijuma naučno već dokazane

15.11.2022. 14:04
0
IZVOR: srna.rs

Zastupnik žrtava NATO bombardovanja, advokat Srđan Aleksić izjavio je Srni da apsolutno ne stoji navod visokog zvaničnika NATO-a Havijera Kolomine da osiromašeni uranijum ne utiče na zdravlje ljudi, ukazujući da su taj uticaj pred sudom u Italiji dokazale nauka i činjenice, kao i analiza uzoraka dva građanina Srbije.

Povodom Kolominine izjave za Srnu da odgovornost NATO-a za posljedice po zdravlje bombardovanja osiromašenim uranijumom mora biti zasnovana "na nauci i činjenicama", Aleksić je napomenuo da je ta veza dokazana pred sudom u Italiji u slučaju tužbe italijanskih vojnika, ali i za dva građanina Srbije.

On je napomenuo da je pred sudom u Italiji potvrđena uzročno-posljedična veza NATO municije sa osiromašenim uranijumom i oboljenja od kancera italijanskih oficira i vojnika, koji su služili u BiH i na Kosovu i Metohiji.

Aleksić je ukazao da su to dokazali Institut za nauku i tehnologiju u Torinu, kao i Institut La sapienca u Rimu.

- Dokazali su i dokumentovali uzročno-posledičnu vezu italijanskih vojnika, imenom i prezimenom, koji su bili na Kosovu i Metohiji i u BiH, a koji su oboleli od kancera. Pred sudom u Italiji Institut za nauku i tehnologiju je dokazao prisustvo 21 teškog metala i osiromašenog uranijuma u telu italijanskih vojnika - rekao je Aleksić.

Advokat Aleksić je naveo da je to isto dokazao njegov advokatski tim i za dva građanina Srbije, pošto je njihove uzorke poslao na analizu u Torino.

- Apsolutno ne stoji navod da osiromašeni uranijum ne utiče na zdravlje. Kako osiromašeni uranijum utiče na zdravlje i da postoji uzročno-posledična veza je naučno utvrđeno i dokazano pred sudom u Italiji. To je već učinjeno - rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da će i njegov advokatski tim pred sudom u Srbiji isto to dokazati, ali i ako postoji interesovanje u Republici Srpskoj da se urade analize i pokrene postupak oko naplate štete.

- Sigurno oni koji su odgovorni da plate štetu pokušavaju na svaki način da izbegnu odgovornost i naknadu štete, što nije osnovano. Mi ćemo suprotno da dokažemo na sudu /da su odgovorni/ - rekao je Aleksić.

On je istakao da svi građani Republike Srpske i BiH koji su oboljeli mogu da traže naknade štete, kao što će tražiti građani Srbije u pojedinačnim parnicama pred sudom u Srbiji.

Aleksić je podsjetio da je jedan od dva građanina kojima je dokazano prisustvo teških metala osiromašenog uranijuma, bio i sada preminuli pukovnik Dragan Stojčić, koji je imao 500 puta više osiromašenog uranijuma u tijelu nego što je dozvoljeno.

- Analiza koju smo uradili pokazuje da postoji 21 vrsta teških metala, osiromašenog uranijuma u telu pukovnika Dragana Stojčića. Dozvoljena količina osiromašenog uranijuma u telu je 0,0053, a Stojčić je imao 2,28 jedinica, što znači da je imao 500 puta više i da mu je osiromašeni uranijum napao više organa, zbog čega je i preminuo - od posledica osiromašenog uranijuma - rekao je Aleksić.

Aleksić je pozvao sve zainteresovane i oštećene koji žele da se njihovi uzorci pošalju na analizu, na biospiju u Italiju, da mu se jave putem imejla /advokati.aleksic@gmail.com/.

- Svi ljudi koji žele da pitaju i da im damo odgovor, neka se jave - rekao je Aleksić.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Havijer Kolomina izjavio je Srni da razgovori o odgovornosti NATO-a za posljedice bombardovanja Republike Srpske osiromašenim uranijumom moraju biti "zasnovani na nauci i činjenicama".

On tvrdi da je Komitet za osiromašeni uranijum, na osnovu nezavisnih dokaza, zaključio da NATO-ovo korištenje osiromašenog uranijuma u sukobu u BiH nije dovelo do bilo kakvog kontinuiranog rizika po zdravlje, kao i da to tvrdi nekoliko izvještaja UN.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“ Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    19h 7m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    20h 12m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    13h 55m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    15h 1m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    10h 9m
    0