Амбасадор Кине уручио донацију од 120 књига за Катедру синологије

07.09.2022. 17:44
0
ИЗВОР: srna.rs

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг данас је Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву уручио вриједну донацију од 120 књига за Катедру за синологију Филозофског факултета.

Амбасадор Ђи изразио је задовољство што је први пут посјетио Универзитет у Источном Сарајеву, истакавши да је на састанку било ријечи о међународној сарадњи ове високошколске установе са универзитетима у Кини.

- Врло је битан пројекат двојних диплома, јер је значајан за обје земље. Оваква врста сарадње, а посебно оваквих заједничких састанка и договора могу нас научити нечем новом и бољем. Надам се да ће оваква сарадња опстати и даље - истакао је Ђи.

Кинески амбасадор је руководству Универзитета у Источном Сарајеву честитао 30 година од оснивања Универзитета, напомињући да је то огроман успјех, те пожелио још много година успјешног рада уз поруку да буду још бољи, јер имају потенцијала.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изразио је велику захвалност амбасадору Кине за донацију књига из 14 различитих области Катедре за синологију Филозофског факултета јер ће то много значити студентима, будући да је тешко доћи до тих уџбеника.

Он је истакао да је ово била прилика и да анализирају рад Катедре за синологију Филозофског факултета, те су се сагласили да су за 11 година постигнути импресивни резултати.

Кулић је рекао новинарима у Источном Сарајеву да ова посјета представља наставак врло успјешне сарадње Универзитета у Источном Сарајеву са кинеским универзитетима, која траје више од 10 година, а остварује се посредовањем Амбасаде Кине у БиХ.

- Амбасадор је то лијепо примијетио, од свих споразума које Универзитет у Источном Сарајеву има потписане са универзитетима у свијету 10 одсто се односи на универзитете у Кини, а конкретна сарадња је много већа од тог процента - нагласио је Кулић и додао да је разговарано о унапређењу сарадње.

Он је рекао да се мора кренути у реализацију пројекта издавања двојних диплома, јер је пандемија вируса корона успорила тај процес, али није зауставила.

- Ми ћемо врло брзо кренути у конкретну реализацију тог пројекта - рекао је Кулић.

Он је навео да је други пројекат о којем је разговарано отварање Конфуцијеве учионице на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, на Катедри за синологију.

- Ту би се ученици основних и средњих школа ове регије припремали, на неки начин, за студирање кинеског језика - рекао је Кулић.

Кулић је истакао да је била част и привилегија угостити кинеског амбасадора, те да је ово била прилика да разговарају о наставку сарадње Универзитета у Источном Сарајеву са универзитетима у Кини.

- Имамо фантастичну сарадњу са универзитетама у Кини и хвала тој земљи за сву подршку коју пружа Универзитету у Источном Сарајеву, Републици Српској, Србији, српском народу - нагласио је Кулић.

Коментари 0
Повезане вијести
Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО) Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 34m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 56m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 1m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 49m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 10m
    0