Американци мисле да је Бајден престар за други мандат

28.08.2023. 18:22
1
ИЗВОР: srna.rs

Велика већина Американаца сматра да су године предсједника САД Џозефа Бајдена његов камен спотицања када се ради о осигуравању другог мандата у Бијелој кући, показали су резултати анкете Центра за истраживање јавног мњења "АП-НОРЦ".

Према резултатима анкете, око 77 одсто Американаца сматра да је Бајден, који ће у новембру прославити 81. рођендан, престар да би био потпуно способан предсједник уколико буде поново изабран сљедеће године. Такво мишљење дијели 89 одсто испитаних присталица републиканаца и 69 одсто присталица демократа.

Ерик Дезенхол, бивши званичник Бијеле куће током мандата бившег америчког предсједника Роналда Регана, изјавио је да се чини да је Бајден веома угрожен због година, те да га чак и људи којима се он допада виде као "слабог и не потпуно присутног", пренијела је "Раша тудеј".

- Какве год да су мане /бившег предсједника САД Доналда/ Трампа /77/, не мислим да велики број људи њега види као неспособног због година - додао је Дезенхол.

Према резултатима исте анкете, око 50 одсто Американаца сматра да су Трампове године такође негативан фактор када се ради о његовим изгледима да буде поново изабран за предсједника.

Анкета је показала жељу Американаца да се појави млађа генерација посланика у Вашингтону, а око двије трећине испитаника позвало је на старосно ограничење када се ради о кандидатима за предсједника и чланове Конгреса САД.

Слично томе, 67 одсто испитаника подржава увођење обавезне пензије у одређеној старосној доби за судије Врховног суда.

У извјештају након спроведене анкете наводи се да је 15 одсто испитаника описало Бајдена као "спорог" и "збуњеног", док је исти проценат њих Трампа описивало као "корумпираног" и "непоштеног".

Током анкете је од 10. до 14. августа испитано 1.165 пунољетних грађана САД.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 28.08.2023. 18:58
    Ne treba da ga mijenjaju, on upravo americi treba, kakva drzava takav joj predsjednik.Zato mu treba dati jos jedan mandat i da donosi najvaznije odluke u skladu sa svojim senilnim mentalnim sklopom.
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 42m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 37m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 25m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 31m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 59m
    0