Анализа тезе

16.02.2021. 17:59
0
ИЗВОР: КАТЕРА

Анализа тезе: Боли ме брига је атомска бомба за сваку филозофију

Под појмом филозофија подразумијевамо било коју „причу“, „мит“ или „наратив“  јер већина филозофа нема храбрости, односно желе да демонстрирају ширину свог познавањa књижевне грађе па оклијевају да дефинишу филозофију, углавном јесте нешто што је некад било све а сад је нешто неодређеног значења.

Присутна је навика одлагања субјективне одговорности посматрача према посматраном објекту, у овом случају субјект је онај који слуша или опажа одређену причу или филозофију.

Та навика се огледа у томе да субјект претпоставља да постоји искључиво један начин дјеловања према објекту, или је један од могућих начина најбољи и мора да се користи при сваком кораку.

Пажња субјекта у објекту опажа честице бриге, све што на неки начин опажамо разумом опажамо синхроно и осјећањима.

Висока пажња је срећа, ниска пажња је патња, објект не зависи од нашег одабраног начина посматрања.

Из наведеног се види да чак у простом ставу: „боли ме брига“ има много подлежућих термина и асоцијација.

Свака филозофија или прича, невезано за њене предикате, не бива уништена високом ни ниском пажњом, него пуцањем пажње, равнодушношћу која се огледа у изјави „боли ме брига“.

Рефлектирано, можемо рећи да све о чему не бринем не постоји „за мене“, не производи ни високу ни ниску пажњу него пуца од равнодушности.

Свака прича је састављена од честица бриге која може да пукне попут атомске бомбе уколико субјект који се према њој односи достигне стање равнодушности.

Будући да је човјекова пажња увијек ограничена и свака је прича подложна пуцању, предлажем да друштвено неодговорни појединци који немају ни капацитет за пажњу а камоли друге предиспозиције пристану да се од сад само зезају, не захтијевајући превише пажње, високе или ниске од сфере јавног живота или публике.

Тим зезањем, играњем и неозбиљношћу настаје умјетност, комедија и трагедија, топла и хладна прича, или било који други комплементаран пар атрибута, само немојте обраћати пажњу на уважене филозофе, јер они брину више него што би били у стању да објасне.

Аутор: Марко Суботић

Коментари 0
Повезане вијести
Смрт човјека и (не)човјека Смрт човјека и (не)човјека
"Породица", за једне траума, за друге лекција "Породица", за једне траума, за друге лекција
Зло и наопако Зло и наопако
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  22h 0m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  11h 46m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  18h 7m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  19h 50m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  17h 55m
  16