"Породица", за једне траума, за друге лекција

01.04.2021. 21:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

"Породица" је нова мини-серија која говори о посљедња 72 сата заједничког живота бившег предсједника СРЈ Слободана Милошевића са својом породицом, а цијела регија је нестрпљиво ишчекивала ову екранизацију догађаја из релативно блиске историје, тачније двадесетогодишњице од драматичног привођења Слободана Милошевића и његовог одвођења у Хаг.

Ова мини-серија се састоји из пет епизода, а већ након емитовања прве три епизоде изазвала је бурне реакције јавности.  У главној улози се нашао Борис Исаковић, а његову супругу, тачније Миру Марковић, представља Мирјана Карановић. Серија је сачињена од детаља заснованих на свједочењима актера, јавно доступним информацијама и аутентичним снимцима.

 - Није нам била идеја да неког вријеђамо или глорифицирамо, већ да прикажемо догађај који је промјенио ток историје на овом подручју. Серија надилази политику и бави се судбином једне породице, која никада није вјеровала да би се нешто слично могло догодити - објаснио је сценариста и редитељ Бојан Вулетић.

Редитељ је желио да и на овај начин дочара бурне деведесете, па ће скоро свака епизода да се заврши са по једним хитом из овог времена. Серија је за кратко вријеме постала главна тема расправе на друштвеним мрежама, а поред Мирјане Карановић и Бориса Исаковића на малим екранима пажњу публике су привукли и Милан Марић, Уликс Фехмиу, Вук Костић, Милош Тимотијевић, Љубомир Бандовић и многи други. Након што је прву епизоду погледало 1.624.000 људи на РТС, уз удио у гледаности већи од 37 одсто, готово да није било оних који су остали равнодушни и нису осјетили потребу да јавно подијеле своје ставове. Већ од уводне шпице прве епизоде, утисци о серији и ликовима из блиске историје преплавили су интернет. Коментари које гледаоци и даље остављају на својим профилима говоре о глумачкој подјели, сличностима са историјским ликовима који су у серији приказани, дијалозима и самим догађајима у које су нас увеле већ три епизоде. Премијера, која је 29. марта била на Радио-телевизији Србије (РТС), подијелила је јавност у Србији и двадесет година након овог догађаја, а неки од коментара крећу се од похвала серији и глумачком пару Милошевић - Марковић, до критика да је изоставила контекст Милошевићеве политике која је довела до крвопролића на простору бивше Југославије.

- Цјелокупни опус Милошевићеве политике би изискивао вјероватно јако пуно епизода или филмова и пуно потпуно различитих тема. Али догађај у вили 'Мир' у тих 72 сата на један симболичан начин може да одсликава практично све што смо живјели последњих десет година његове власти - казао је редитељ серије Бојан Вулетић.

Мирјана Карановић о својој улози каже да је покушала да пронађе сличности између ње и њеног лика.

- Јаки људи носе јаке контрасте и ја се нисам бојала утврдити које супротности леже у Мири Марковић. То су претјерана окренутост романтичном виђењу свијета, док се на другој страни налази егоизам, потреба да се ништа не пружи и да се себично мисли, нарочито у односу на супруга - рекла је Карановићева.

Слободан Милошевић ухапшен је 1. априла 2001. године због злоупотребе службеног положаја на основу Уредбе Владе Србије, коју је водио премијер Зоран Ђинђић. Суду у Хагу изручен је 28. јуна исте године, гдје је оптужен за ратне злочине и злочине против човјечности на Косову и Метохији и у Хрватској и за ратне злочине у Босни и Херцеговини током рата деведесетих.

Коментари 0
Повезане вијести
Прије 18 година умро Слободан Милошевић Прије 18 година умро Слободан Милошевић
Пети октобар 23 године касније - дан који је промијенио Србију Пети октобар 23 године касније - дан који је промијенио Србију
Прије 32 године одржани први велики протест опозиције против Милошевића Прије 32 године одржани први велики протест опозиције против Милошевића
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 6m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 5m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 41m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 2m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 45m
    9