Анкетирање домаћинстава у БиХ почиње у уторак

16.09.2019. 12:12
0
ИЗВОР: Срна

Анкетари ће у наредна 22 дана, у оквиру пројекта ажурирања статистичког Мастер оквира, који се спроводи у сарадњи са ентитетским заводима за статистику, у 60.000 домаћинстава прикупљати основне демографске податке о броју чланова домаћинстава, старосној структури и њиховим образовним карактеристикама, најављено је из Агенције за статистику БиХ.

У саопштењу је прецизирано да ће у овом пројекту, чији је крајњи циљ повећање обима и квалитета статистичких података у БиХ, те њихово даље усклађивање са ЕУ стандардима, бити ангажовано 120 анкетара.

- Анкетари ће од сутра провјеравати и број стамбених објеката на терену, будући да је у протеклих 10 година у неким подручјима изграђено једно или више насеља, што је аутоматски довело до промјене у броју домаћинстава, њиховим карактеристикама и структури - навели су из Агенције за статистику БиХ.

Ажурирање ће бити рађено квартално, током три године, а прва четири квартала статистичке институције спроводе у сарадњи са агенцијом "Присм рисрч енд консалтинг" /Присм Ресеарцх & Цонсултинг/, након чега ову статистичку активност настављају самостално.

Новина у овом пројекту је и начин прикупљања података на терену, будући да ће анкетирање први пут бити рађено путем посебно креиране софтверске апликације.

- То значи да ће анкетари умјесто упитника на папиру користити лаптопе са инсталираном апликацијом помоћу које ће се вршити унос података и достављати статистичким институцијама на дневној бази - појашњавају из Агенције за статистику БиХ.

Из Агенције за статистику БиХ, због значаја овог пројекта, моле носиоце домаћинстава за активну сарадњу.

- Гарантујемо да ће, у складу са законима о статистици и заштити личних података, одговори на постављена питања бити строго повјерљиви и да ће испитаници остати потпуно анонимни, а да ће прикупљени подаци бити кориштени искључиво у статистичке сврхе - навели су из Агенције.

Коментари 0
Повезане вијести
Истраживање о приходима, сиромаштву и условима живота грађана Истраживање о приходима, сиромаштву и условима живота грађана
Наредне седмице осми талас анкетирања грађана Српске Наредне седмице осми талас анкетирања грађана Српске
Колико домаћинстава у БиХ има приступ интернету? Колико домаћинстава у БиХ има приступ интернету?
Најчитаније
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    23h 9m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    19h 41m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 34m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    20h 19m
    1
  • Нерадни дан у Српској
    9h 4m
    0